Sarıyer Yenigün, Sarıyer'in Gerçek Tarafsız Gazetesi - MAYMUN ÇİÇEĞİ???
Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

MAYMUN ÇİÇEĞİ???

MAYMUN ÇİÇEĞİ???
Başar Biberoğlu, tüm dünya için yeni bir pandemi tehdidi oluşturan 'Maymun Çiçeği' virüsünün, önemsenmesi gerektiğini belirtti.
17.08.2024 / 13:01
Toplumsal konularda göstermiş olduğu farkındalıklar ile bilinen iş insanı ve hukukçu Başar Biberoğlu, tüm dünya için yeni bir pandemi tehdidi oluşturan 'Maymun Çiçeği' virüsünün, önemsenmesi gerektiğini belirtti.

Biberoğlu, yazısında şunları kaydetti...

BAŞAR BİBEROĞLU:

“Psikiyatriste gerçek hastalar gitmez, gerçek hastaların hasta ettikleri kişiler gider.” diyor, Sigmund Freud.


2019 yılının son aylarında Çin de başlayan ve kısa zamanda tüm dünyaya yayılan Corona virüsü, milyonlarca can almıştı.



İki gün önce ise Dünya Sağlık Örgütü Acil Durum Komitesi Toplantısı’nın ardından yeni bir salgın tehlikesi olabilecek olan “Maymun Çiçeği” (mpox) hastalığının uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu açıklandı.


Sağlık bakanlığı da duruma istinaden yapmış olduğu açıklamada; Özellikle Afrika kıtasında görülen maymun çiçeği hastalığı vakasına, Türkiye’de 2024 yılı içinde henüz rastlanmamıştır açıklaması yaptı.


İki yıl öncesine kadar dünyanın en ücra köşesine kadar yayılan ve halen etkileri süren Covit-19 pandemisinin etkileri bitmeden, yeni bir pandemiyle karşı karşıya kalma korkusu bir çok ülkeyi tedirgin etmeye başladı.


Mpox (eski adıyla maymun çiçeği) hastalığı aslında bir yeni hastalık değildir.

Maymunlarda 1958’de tespit edildikten sonra insanlarda görülen ilk olgu, 1970 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde görülmüştür.


İki yıl önce Dünya Sağlık Örgütü aynı hastalıkla ilgili acil durum ilan etmişti ancak maymun çiçeği virüsünün şu an görülen Clade I adı verilen türünün daha bulaşıcı olduğu, bilim adamları tarafından dile getirilmektedir.



Ancak son zamanlarda artan vaka ve yayılma hızı gerçekten ürkütücüdür.

Maymun Çiçeği virüsü Afrika kıtasında 13 ülkede, 14 bin vakaya ulaşırken.

Şu ana kadar 524 ölüm bildirilmiştir.


Kıta dışında ilk vaka dün itibariyle İsveç’te görülürken,

Bu hızlı bulaşıcı varyantın, kısa zamanda dünyaya yayılacağı düşünülmektedir.


Zaman varken, bir an önce tedbirlerin alınması, toplumun bilgilendirilmesi gerekir.

Aksi takdirde, Psikiyatriste gerçek hastalar gitmez, gerçek hastaların hasta ettikleri kişiler gider.” diyen Freudun, 4 yıl önce yaşadığımız panik, kaos ve korkunun geri dönüşü kaçınılmaz olacaktır.


DSÖ’nün ve Sağlık bakanlığımızın bir an öce gerekli tedbirleri alarak toplumu bilgilendirmesi ve yurt dışı giriş ve çıkışların kontrol edilmesine kadar bir dizi önlem alması beklenmektedir.


Önceki pandemideki bir dizi hatalı kararın tekrarlanmaması için bu günden yarına, acil önlemlerin devreye girmesi beklenmektedir.


Bilim adamlarının tespit ettiği bilgiler ve önerileri kısaca hatırlatarak, topluma fayda sağlayacağına inanıyorum.



Çiçek virüsü ile arasında genetik benzerlik bulunuyor.

Virüs enfekte kişiyle yakın temas, enfekte kişinin dokunduğu yüzey/eşyalarla temas, cinsel temas, anneden bebeğe şeklinde bulaşıyor.

Virüsü taşıyan insanlar semptom gösterdikleri dönemde bulaştırıcı oluyor.

Belirtileri arasında ateş, yoğun baş ağrısı, kas ağrıları, sırt ağrısı, yorgunluk, lenf bezi şişkinliği, deride döküntü ve lezyon yer alıyor.

Yakınmalar, virüs ile temas ettikten sonra ortalama 1-2 hafta sonra ortaya çıkıyor. Döküntüler ise ateş başladıktan 1-3 gün içinde ortaya çıkıyor.

Döküntü genellikle yüz, avuç ve ayaklarda görülüyor.

Enfeksiyon genellikle kendiliğinden iyileşiyor ve yaklaşık 14-21 gün sürüyor.

Bu bağlamda hastalık için alınacak tedbirler, yayılma ve bulaşma alanlarının daralmasıyla daha az hasarla atlatılacağına inanıyor.

Dünya ekonomisi ve İnsan psikolojisi bir pandemiyi daha nasıl karşılar şimdiden kestirmek kolay değildir.

Ama görünen köy kılavuz istemez atasözü, durumu şimdiden özetler nitelikte olduğu su götürmez bir gerçektir.