Sarıyer Yenigün, Sarıyer'in Gerçek Tarafsız Gazetesi - İNTERNETE YAKIN TAKİP
ŞEREF AYER </br>KOVULMADIKÇA </br>SARIYER İFLAH OLMAZ!!!
Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

İNTERNETE YAKIN TAKİP

İNTERNETE YAKIN TAKİP
Tartışmalı internet düzenlemesi kamuoyundan yükselen itirazlara rağmen TBMM’de kabul edilerek yasalaştı.
09.02.2014 / 12:41


Bundan böyle kim hangi sayfaya girdi, kim hangi haber sitesinde hangi haberleri okudu, yabancı sitelerden hangilerinde gezindi, hangi IP numaraları ile iletişim kurdu, Facebook’ta kimle konuştu, Youtube’da kimin hangi videoları kaç saniye izlediği kayıt altına alınacak. Yasayla birlikte 35 milyon internet kullanıcısının her birinin Google’da hangi saatte hangi kelimeyi aradığı ve nereye tıkladığı da izlenecek. Yasayı değerlendiren internet site yöneticileri, yasayı eleştirdi.

Tartışmalı internet düzenlemesi geçtiğimiz gün TBMM’de kabul edilerek yasalaştı. TBMM’de görüşülerek kabul edilen torba yasada yer alan skandal madde, Ttnet, Turkcell, Vodafone, Süperonline gibi erişim sağlayıcılara; “abonelerinin tüm internet aktivitesini kayıt etmek ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı TİB’e raporlama zorunluluğu” geliyor. Bundan böyle kim hangi sayfaya girdi, kim hangi haber sitesinde hangi haberleri okudu, yabancı sitelerden hangilerine girdi, hangi IP numaraları ile iletişim kurdu, Facebook’ta kimle konuştu, Youtube’da kimin hangi videoları açtığı ve kaç saniye izlediği tespit edilecek. Bu durumu değerlendiren internet site yöneticileri yasayı gazetemize değerlendirdi…

Herşey Takip Altında

TBMM Genel Kurulu’nda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair “Torba Kanun Tasarısı”nın 4. Bölümü kabul edildi. Kabul edilen maddelere göre yeni düzenlemeler şu şekilde: İnternette yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içeriği, haberdar edilmesi halinde yayından çıkarmakla yükümlü olacak. Yer sağlayıcı, yer sağladığı hizmetlere ilişkin trafik bilgilerini bir yıldan az ve iki yıldan fazla olmamak üzere yönetmelikte belirlenecek süre kadar saklamakla ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamakla yükümlü olacak.

Sosyal Paylaşım Siteleri Ve Youtube Da Takip Altında

TİB Başlanlığı’na verilmesi zorunlu bilgiler URL’yi de içeriği için, Türkiye’deki 33 milyon Facebook kullanıcısının hangi Facebook profillerine baktığı, hangi karikatürleri açtığı ve hangi videoları izlediği, hatta hangi gönderileri beğendiği de kayıt edilecek. Bununla birlikte Facebook’ta mesaj yazılan arkadaşlar da (IP numarası üzerinden) tespit edilebilecek. Youtube’da kimin hangi videoları açtığı ve kaç saniye izlediği tespit edilecek.Benzer şekilde, Ttnet ve benzeri erişim sağlayıcıların kayıt edip TİB’e bildireceği URL’ler üzerinden; toplam 35 milyon internet kullanıcısının her birinin Google’da hangi saatte hangi kelimeyi aradığı ve nereye tıkladığı bilinecek.

Hangi Bilgiler Raporlanacak

Aynı kanunun 2. Maddesi İnternet Trafik Bilgileri’ni şu şekilde tarif ediyor: İnternet ortamında gerçekleştirilen her türlü erişime ilişkin olarak taraflar, zaman, süre, yararlanılan hizmetin türü, aktarılan veri miktarı ve bağlantı noktaları gibi değerleri. Yani internette gezindiğimiz tüm sayfalar, URL’ler, bu sayfaları ne kadar süreyle ve kaç kez ziyaret ettiğimiz, hangi siteye girdiğimiz, kimlerle (IP üzerinde) mesajlaştığımız, özetle tüm internet trafiği saklanacak ve TİB’e bildirilecek.

İnternet Düzenlemesi Çelişkilerle Dolu


T24 İnternet Sitesi Genel yayın Yönetmeni Doğan Akın: “Torba yasadaki internet düzenlemesi kanunun temel çelişkilerinden birisidir. Adeta bu kanun özel hayat ihlalidir. Yargı kararı neden alınmıyor? Buradaki amaç internet bilgileri, bütün trafik bilgileri istenmesi halinde direk ele geçirmek. Yargı kararı olmadan müdahale edilmesi yine bir çelişki... İnsanlar kuşku içerisinde internette dolaşacaklar. Hangi IP numaraları ile iletişim kuruldu, kim hangi sayfaya girdi. Bu özel hayat ihlali değil de nedir?”

Kişiler Üzerinde Tedirginlik Uyandırır

İnternet Haber Genel Yayın Danışmanı Süleyman Özışık: “İnternet düzenlemesinin TBMM’ de kabul edilerek yasalaşmasını doğru bulmuyorum. Sakıncalı çok yönü var. Bu yasa örnek verecek olursak kaset komplosu için anında müdahale için çıkar olur. Bu yetkinin tek bir yere bağlanması riskli. Bugün olmasa bile ilerleyen zamanlarda ciddi sıkıntılar getirir. Vatandaşlar sürekli acaba dinleniyor muyum, acaba izleniyor muyum gibi tereddüt içerisinde kalacaktır. Kahvedeki garson bile tedirgin olur. Bu düzenleme AK Parti’nin en yanlış düzenlemesi olur.”

Hükümet Ayıbını Kapatmak İstiyor

ROTA Haber Genel Yayın Yönetmeni Ünal Tanık: “Bu yasanın iki boyutu var. Birincisi hizmetlere ilişkin trafik bilgilerinin iki yıl korunması ikincisi ise özel içerik yani kişisel bilgilerin kayıt altına alınması. Bu düzenlemenin iki boyutu da tam bir fiyaskodur. Hükümet ortaya çıkan yolsuzlukların üzerine kapatılmasına dair bir yasadır. Bir nevi sansürün tam kendisidir. Yolsuzluklarla birlikte hükümet sansür dönemi başlattı. Yargının veremediği yetkiyi başkaları kullanıyor. Bu yasa ayıp ve utanılacak bir durumdur.”

İnternet Medyası Manipülasyona Oldukça Açık

Milli Gazete İnternet Sorumlusu Adnan Öksüz, “Ben şöyle değerlendiriyorum. Türkiye’de internet yayınlarından dolayı son derece kirli bir enformasyon-dezenformasyon ortamı var mı, var! Neyin doğru, neyin yanlış olduğunu böyle bir ortamda ayırt etmek zor mu, evet hem de çok zor! İnternet medyası manipülasyona oldukça açık mı, evet açık! Ancak tüm bu olumsuzluklara karşın, bu halledilmesi hayli güç gözüken sorunlar yumağının, medyanın iç dinamikleri ve denetimi ile değil de üstelik yargı dışında tamamen bir elin kontrolüne verilmek istenmesi ne kadar doğru?”

Yasada Çok Tartışılacak Maddeler Var

“Çok tartışılacak maddeler var” diyen Öksüz, “Tasarının kabul edilen maddelerine göre; internet ortamında özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler, mahkeme yerine doğrudan TİB’e başvurabilecek. TİB, yayının engellenmesine karar verirse uygulanmak üzere derhal Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne bildirecek. Bu hüküm hem iyi hem de son derece sakıncalı. Şöyle; evet özel hayatın gizliliğini ihlal eden durumlarda TİB’in yargı kararının beklemeksizin devreye girebilecek olması elbette olumlu ama acaba bu hüküm sübjektif, bir bakış açısıyla, ya da kötü amaçlı kullanılması durumunda kim bunun önüne geçebilecek? Buna benzer, uygulamada tartışılacak sonuçlar doğuracak başka maddeler de var. Elbette, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bu maddelere nasıl onay vereceğini da merak ediyorum.”

Hükümet Önce Verdiği Sözü Tutsun

Öksüz, “Ama benim asıl merakım şu; mevcut iktidarın öteden beri internet medyasına verdiği bir söz vardı; çıkarılacak yasayla internet medyası da gazete, dergi ve TV’ler gibi Basın Yasası’na tabi olacaklardı. İnternet medyasında çalışan bir gazeteci de Sarı Basın Kartı alabilecekti, internet haber siteleri de Basın İlan Kurumu’ndan ilan alabilecekti. Bir anlamda internet medyası yasal bir çerçeveye kavuşacaktı. Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon’dan sorumlu Başbakan yardımcısı Bülent Arınç, yasanın çıkarılması noktasında birçok kez söz verdi, Bakanlar vaatlerde bulundu. AKP İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu açık teminat verdi. Ama bugüne kadar “tık” yok. Bu hükümet internet alanında bir adım atacaksa asıl bu sözünü öncelikle yerine getirmeli. Bu anlamda geç da kalmış sayılmaz; zira, Meclis Genel Kurul aşamasında bir önerge ile bu iş halledilebilir.”