Anlaşılan o ki; Gezi uzun süre hayatımızdan çıkmayacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi METRO üzerinden seçim kampanyasını başlattı.
Gazetelere tam sayfa ilanlar verdi, televizyonlara tanıtım filmleri, meydanlara pankartlar astı, afişler yapıştırdı. Bütün bunların halkın vergileriyle ve seçim kampanyası amaçlı yapıldığı kesin.
Halka kendilerini daha iyi ifade edebilmek için kullandıkları slogan ne?
Tam da Gezi'nin vurgusu bu...
Gezi eylemlerinden etkilendikleri, Gezi'ye hayranlık duydukları kullandıkları slogandan belli.
Ne mi o? Gezi'nin sloganı: "HER YER TAKSİM" demiyor da cinlik yaparak "HER YER METRO" diyor. Gezi'nin buluşunu kullanarak patentini bedavaya getiriyor...
Maçlarda 34. dakikada atılan sloganın metroya uyarlanmış şekli.
İBB'nin İSTANBUL'UN METROSU internet sitesi "http://www.istanbulunmetrosu.com/" adresine girip bakıyoruz. 2103 yılına kadar 141 km metro yapılmış. Hiç inandırıcı gelmiyor.
Gerçekten bugün 141 kilometre metromuz var mı bizim?
Çok ilginç. Aynı sitedeki "Hatlar" filminde de Hacıosman'a giden metro soldan gidip sağdan geri dönüyor. Aynı Londra'daki gibi. Gidiş-dönüş tünellerini iki defa sayıp toplamını öyle duble alıyorlar. Şaka gibi bir hesaplama. Bu konu daha önceleri "wow Turkey" Platformunda da uzun uzadıya tartışılmıştı. Metro denince İBB'cilerin akıllarına raylı sistem geliyor ve toplama cadde tramvayını da, nostaljik tramvayı da, funiküleri de, banliyö trenini de ekliyorlar. Olur mu böyle şey?
Elmayla armut, erikle kiraz, hepsini birlikte toplamışlar. Bugün itibarıyla sahip olduğumuz metrolarımız; M1A-Aksaray-Havaalanı, M1B-Kirazlı-Başakşehir, M2-Şişhane-Hacıosman, M3-Otogar-Kirazlı, ve M4-Kadıköy-Kartal. Hepsi bu kadar.Uzunlukları da sırasıyla;
19.6+5.8+16.5+8+22.7=72.6 km. Üsküdar-Ümraniye, Gebze-Halkalı Marmaray, Şişhane-Yenikapı, Aksaray-Yenikapı gibi "Metro" uzatmaları da ilave edilince 175 kilometre civarı "gerçek" uzunluğa ulaşılacak.
Ümraniye hattı 20 kilometre civarı, Marmaray 77 kilometre kadar, Şişhane uzatması da 3-4 kilometre. Bu 4 ilâvenin toplamı 100 kilometre civarında... => 73 + 100 = 173 kilometre kadar topluyor neticede. Tam detaylı hesaplayamadığımız için artıklar (küsurat) 1-2 kilometre oynayabilir. METRO Reklamlarında belirtilen 141 rakamının tam yarısı yani. Yollarda gidiş-geliş ya da çarpı iki mantığını uyguluyorlar.
Cadde tramvayları da toplamda 50 kilometre civarı bir uzunlukta.
Bunların Metro'ya ilavesi kabul edilemez. Ama raylı sitem denilirse (tek yönlü saymak şartıyla) 225-230 kilometre civarında bir rakama ulaşılabilir sonraki yıllarda. Yani "ileride" yapılacak.
Uzun sözün kısası, anladığım kadarıyla tüm raylı sistemler hesaplamaya katılarak bu rakamlar ortaya çıkıyor. Aslında uzmanların belirttikleri gibi bir hesaplama yöntemi var ama o yalnız teknik anlamda. Yani şirketin ya da hizmetin yıllığını yayınlarken hat bilgileri içerisinde hattın RAY UZUNLUĞU şeklinde belirtilen kısmı olur ve bu rakam "depo sahasından makaslara" kadar tüm ray uzunluğunu kapsar. Fakat bunu bu tanıtımda kullanan var mıdır? Bilmiyoruz. Kullanılırsa da doğru olmayacağına inanıyorum. Yolcu iki nokta arasındaki mesafeyi, yani km'yi bilir. Toplam ray uzunluğu onu ilgilendirmez. (Daha önceki bilgilendirmelerde tüm raylı sistemler dahil hesaplandığını bildiğim için yine öyledir diye ümit ediyorum.)
Banliyo hatları toplamı iki yakada birden 60-65 kilometre kadardı.
Yeni haliyle, yani MARMARAY Hatları ile de; Söğütlüçeşme'den itibaren Üsküdar, oradan tüp geçiş, Sirkeci-Yenikapı da herhalde 10-15 kilometre konulunca 75-77 kilometre gibi bir rakam çıkıyordu ortaya.Tam listeler var elimizde ama oturup şimdi tek tek hesaplamak gerekir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bu yere göğe yazılan şatafatlı ilanlarında en kızdığım iki konu var: Biri sistemlerin gerçek uzunluklarıyla oynanması, diğeri de açılış tarihlerinin gerçeği yansıtmaması...
Bizim paramızla bizi aldatanları kamuoyuna açıkça şikayet ediyorum:
UYAN EY HALKIM! SENİ SÜREKLİ YANILTIYORLAR, ALDATIYORLAR!