Sarıyer Yenigün, Sarıyer'in Gerçek Tarafsız Gazetesi - BÖLGESEL SAVAŞIN </br>KÜRESELLEŞME RİSKİ </br>GÜÇLENİYOR!!!
Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

BÖLGESEL SAVAŞIN
KÜRESELLEŞME RİSKİ
GÜÇLENİYOR!!!

BÖLGESEL SAVAŞIN </br>KÜRESELLEŞME RİSKİ </br>GÜÇLENİYOR!!!
BAŞAR BİBEROĞLU, TÜRKİYE'NİN ULUSLARARASI KONUMUNU VE GENEL LİTERATÜRÜ GAZETEMİZE DEĞERLENDİRDİ.
05.02.2024 / 11:46
AK PARTİLİ USTA SİYASETÇİ BAŞAR BİBEROĞLU, TÜRKİYE'NİN ULUSLARARASI KONUMUNU VE GENEL LİTERATÜRÜ GAZETEMİZE DEĞERLENDİRDİ.

AYNI ZAMANDA HUKUKÇU VE BAŞARILI BİR İŞ İNSANI OLAN BİBEROĞLU'NUN DEĞERLENDİRMELERİ DİKKAT ÇEKECEK DÜZEYDE.

BAŞAR BİBEROĞLU:


Küresel arenada Ukrayna Savaşı ile başlayan gerilim, Gazze Savaşı ile ülkeleri Büyük Savaşa bir adım daha yaklaştırıyor.

3.Dünya Savaşı'nın eşiğinde ya da içinde olduğumuza yönelik değerlendirmelere daha sık tanıklık ediyoruz.

Türkiye bu süreçte "Bölgesel Güç" olma politikasını sürdürüyor.

Rakipleri İran Suudi Arabistan ve Mısır TÜSİAD Küresel Siyaset Forumu 25 Ocakta konuyu "2023'te Türkiye Dış Politikası" webinarı ile gündeme taşıyor. 2023 yılında yaşanan gelişmeler, küresel dinamikler çerçevesinde ele alınıyor.

Türkiye'nin "orta boy siyasi güç" olarak geçirdiği sürecin soğuk savaş sonrasında oluşan gevşek çok kutupluluk ortamında yaşanan krizlere paralel olarak, bölgesel siyasi güç hedefine yöneldiği belirtiliyor.

Bölgesel siyasi güç hedefine yönelen Türkiye, Batı Kulübüyle sorunlar yaşıyor.

S 400 krizi kırılmalar yaratıyor, eksen kayması tartışmaları başlıyor.

AB süreci donuyor, Türkiye'nin NATO misyonu sorgulanıyor, Şangay'a katılım tartışmaları başlıyor.

Türkiye F 35 programından çıkarılıyor, silah ambargosu ile karşılaşıyor. Fakat Orta Doğu'da yaşanan siyasi gelişmeler Türkiye'ye stratejik özerklik arayışında alan açıyor.

2023 Türkiye Dış Politikası değerlendirmesinde İlkeler ve Vizyon konusu ele alınıyor. İlkeli ve vizyoner yaklaşımların "bölgesel liderlik" açısından gerekliliği vurgulanıyor. Demokrasi olma perspektifinin Türkiyeye Orta Doğu'da alan açabileceği ve avantaj sağlayacağı belirtiliyor.

Küresel siyasi dengelerin oluşturduğu çok kutupluluk ortamında Türkiye Orta Doğu'da NATO'nun siyasi misyonunu yerine getiriyor.

Rusya İran ve Çin'in Orta Doğu'da güçlenmesi NATO'da Türkiye'nin jeopolitik önemini öne çıkarıyor. Vilnius Zirvesi ile kriz çözülüyor! NATO genişliyor. AB ile süreçte ilerleme bekleniyor.

ABD Türkiye'ye F 16 satışına yönelik öneriyi kongreye gönderirken ABD Dış işleri Bakan yardımcısı Nuland Türkiye ziyaretinde, Türkiye'nin F 35 programına dönebileceğini; ancak S 400 sorunun çözülmesi gerektiğini belirtiyor.

Rusya Devlet Başkan'ı Putin'in Türkiye ziyareti öncesinde ABD konuyu yeniden gündeme getirerek siyasi mesajlar veriyor.

ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi ile Orta Doğu'da hızla değişen dengeler, belirsizlikleri artırıyor. ABD'nin Irak ve Suriye'den çekilebileceğine yönelik beklentiler güçleniyor. Bu beklenti konusunda görüşlerini almak üzere çekilme gündemli soruyu webinarda panelistlere yöneltiyorum.

Yapılan değerlendirmeler kısa vadede ABD'nin Irak ve Suriye'den çekilmesinin beklenmediğini gösteriyor.

İran yanlısı grupların Ürdün sınırında ABD üssünü vurması ile yaşanan can kayıpları küresel arenada tansiyonu yeniden yükseltiyor.

ABD ilk kez bölgede 3 askerini kaybediyor.

ABD misilleme olarak Irak ve Suriye'de İran'a ait çok sayıda hedefi vuruyor, ABD ve İran birbirlerini doğrudan hedef almaktan kaçınıyor; ancak askeri hareketliliğin sürmesi bölgesel savaşın küreselleşme riskini güçlendiriyor.