Araştırmacı Gazeteci Yıldıray Oğur, Sarıyer'i yerinden sarsan olayları kalemine taşıdı ve hem kendi yorumlaması hem de gazeteci Cem Küçük'ün yazıları ile Nevzat Kaya hakkında bilinmeyen birçok detayı gün yüzüne çıkardı...
YILDIRAY OĞUR:
Mesleği gereği gündemi takip etmek zorunda olan birinin bile bazen gözünden büyük haberler kaçabiliyor.
Meğerse “Cumhuriyet tarihinin en büyük operasyonlardan biri” geçen yıl Haziran sonunda yapılmış: Bataklık Operasyonu.
Eğer önce Sedat Peker, ardındanTRT Haber’de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu anlatmasa, benim bundan haberim olmayacaktı.
Bakan bey, kendi döneminde mafya ve uyuşturucu ile mücadeledeki başarıları anlatırken konuyu Bataklık Operasyonu’na getirdi ve şöyle dedi:
Karşımızda kendilerine “Cumhuriyet tarihinin en büyük operasyonu”nun yapıldığını fark edemeyen, en kibar tabirle epey tedbirsiz bir uyuşturucu örgütünün olduğu anlaşılıyor.
İki ay önce gazetelerde çarşaf çarşaf haber olan bir operasyona rağmen ilişki ağlarını korumaya devam etmişler, anlaşılan birbirlerine sıkı sıkıya bağlılarmış!
Bataklık Operasyonu ile ilgili medya taraması yaparken bu operasyonla ilgili ne çok haber ve köşe yazısı yazıldığını görünce şaşırıyor insan.
Sonuçta adli bir suç. Yazılacak büyük siyasi meseleler varken, neden bu kadar ilgi görmüş acaba rakamların çok da büyük olmadığı, hiç uyuşturucu yakalanmamış bu uyuşturucu operasyonu?
Mesela Türkiye Gazetesi’nde Cem Küçük, bizzat Nevzat Kaya hakkında bilimsel veriler ortaya koyarak haber yapmış.
Nevzat Kaya, operasyonda gözaltına alınan Muşlu Trabzonspor yöneticisi, çok lüks araçlar satan Yeniköy Motors’un sahibi. Bataklık Operasyonu’nda gözaltına alınan 67 ve tutuklanan 34 kişi içinde yer almış.
Onun adını paralı müşterileri ve Trabzonsporlular dışında ilk kez Sedat Peker videosunda duyanlar olarak herhalde çoğunluğuz.
Peki, çok az insanın bildiği bu işadamının adı neden ulusal bir gazetedeki bir köşe yazısının başlığına çıkar?
Üstelik operasyonda gözaltına alınan pek çok başka işadamı olmasına rağmen
Sebebini anlamak için yazıyı okumak istiyorsunuz.
https://m.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/cem-kucuk/614297.aspx
Ama yazıya ulaşılamıyor.
Ama neyse ki Twitter var. Yazının tamamı buradan okunabilir.
https://twitter.com/aBahadirCYP/status/1395281550825115650?s=20
Özetini yine yazardan okuyalım:
“Bataklık Operasyonu’nda kara para aklama da bir isim daha var: Nevzat Kaya. Yeniköy Motors’un sahibi olan Kaya, Aston Martin gibi lüks araçlar satıyordu. Aldığım bilgilere göre uyuşturucu çetesinin kara parasını aklamaya yardımcı oluyordu.“
https://twitter.com/cemkucuk55/status/1279977178067865600?s=20
Ağır iddialar bunlar.
Dört gün sonra aynı köşede bir kere daha Nevzat Kaya’dan bahsedilmiş. Bu kez başlık; “Nevzat Kaya ile ilgili bir not.” Ana yazının altındaki bir not bu. Okuyalım:
“Geçen Pazartesi günü bu köşede Bataklık operasyonu, lüks arabalar, Nevzat Kaya...” başlıklı bir yazı yazmıştım. Bataklık operasyonu Cumhuriyet tarihinin en büyük operasyonlarından biri. Uyuşturucu gelirlerinin aklanmasıyla ilgili bu operasyonda Nevzat Kaya’nın da adı geçiyordu ve tutuklanmıştı. Öğrendiğime göre polisler kendisine Nejat Daş, Cemal Deniz Şahan ve Perry James Young ile ilişkilerini sormuş. Nevzat Kaya, Nevzat Daş’ı tanımadığını söylemiş. Cemal Deniz Şahan ve Perry James Young’a araba sattığını ama parasını alamadığını ifade etmiş. Alamadığı rakam ise 680 bin Avro. Örgütün akladığı para ise yaklaşık 500 milyon civarında. 70 milyon nakit para ele geçirilmişti. 680 bin Avro devede kulak kalıyor.
Ayrıca örgüt yöneticileri Nevzat Kaya’ya ait Mecidiyeköy’deki bir binayı satın almak istiyorlar ama araba satışından 680 bin avroyu alamadığı için şahıslara binayı satmıyor. Şimdilik öğrendiklerim bu kadar. Detayları öğrendikçe ve başka gelişmeler oldukça yine burada yazacağım.”
https://www.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/cem-kucuk/614360.aspx
Ama boşuna linke basmayın. Çünkü “Madencilik sektöründe FETÖ’cülerin eli hala var mı” başlıklı yazının altındaki notun linkine de ulaşılamıyor.
Bu yazının çıktığı 10 Temmuz günü, Cumhuriyet tarihinin en büyük operasyonlarından Bataklık Soruşturması’nda tutuklanan 34 kişi arasında yer alan Nevzat Kaya hakkında tahliye kararı verildi.
Türkiye Cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucu operasyonu olarak açıklanan Bataklık operasyonunda tutuklanıp çok kısa bir süre sonra tahliye edilmesi o günlerde tartışma yaratmıştı. Yaptığı meslek ve klüp yöneticiliği yüzünden siyasete ve yönetici sınıfa yakın bir isimdi.
Tahliyesinin haklı nedenleriyle ilgili yine “edinilen bilgilere göre” yazılmış bir haber Veryansın Tv’da çıktı. Son olarak onu okuyalım:
“Veryansın Tv, Bataklık operasyonundaki dosyada yer alan Nevzat Kaya ile ilgili yeni bilgilere ulaştı. Dosyadaki delillere göre, Nevzat Kaya’nın teknik takip kararı verilen şahısların telefon görüşmelerine takıldığı ortaya çıktı. Tutuklu bulunan ve haklarında teknik takip bulunan Nejat Daş ile Çetin Gören’in Kaya’yı arayarak bir arkadaşlarının Rent A Car işine girdiklerini, Kaya’dan bu konuda yardım istediklerini, Kaya’nın kendisinde Rent A Car’lık bir araç bulunmadığını söylediği belirtildi. Dosyada bulunan delillere göre, uyuşturucu tacirleri Nevzat Kaya’dan bir adet Porsche Panamera ile Aston Martin marka araba aldıkları, bu araçların bedellerini ödemedikleri ortaya çıktı. Uyuşturucu tacirlerinden para almaması dikkat çeken Nevzat Kaya’nın tutuklandıktan sonra savcılığa ilgili kişilerin bunu borç üzerine aldıklarını söylediği ve ilgiyi belgeyi ibraz ettiği dosyada yer aldı.
MASAK’ın bu konuyla ilgili rapor yazdığı ve Kaya’nın uyuşturucu tacirleriyle bir ilişkisinin olmadığını rapora eklediği öğrenildi. Bu belge üzerine Kaya’nın uyuşturucu tacirleriyle arasında bir ilişki olmadığı değerlendirildiği için tahliye edildiği vurgulandı.
Gazeteci Cem Küçük, Nevzat Kaya’nın uyuşturucu tacirlerine kara para aklamakta yardımcı olduğunu yazmıştı.”
https://www.veryansintv.com/tartismali-tahliyenin-gerekcesi-ortaya-cikti
MASAK araştırmasıyla bir yıldır yürütülen bir soruşturma sonucunda yapılan Cumhuriyet tarihinin en büyük operasyonunda tutuklanan bir işadamı, tutuklandıktan 10 gün sonra “MASAK’ın bu konuyla ilgili yazdığı raporda uyuşturucu tacirleriyle bir ilişkisinin olmadığı” söylenerek bırakılmıştı.
Kaya’nın avukatları müvekkilleri aleyhine yazılmış Cem Küçük’ün yazısı hakkında ise bu yılın Mart ayında yine Ankara’da bir sulh ceza mahkemesinden erişim engelleme kararı çıkarmışlardı.
https://www.baykushaber.com/genel/yenikoy-motorsun-sahibi-nevzat-kaya-uyusturucudan-tutuklandi-haberine-erisim-engeli-19720.html
Sadece aleyhine olan değil, lehine olan açıklama yazısı bile bu kararla silinmişti.
Fakat tutuklamalara tahliye çıkarmada, erişim engeli kararı vermede hızlı davranan yargı, her konuda bu kadar hızlı değil.
Bundan bir yıl önce “Cumhuriyet tarihinin en büyük operasyonları”ndan biri olarak yapılan, bizzat İçişleri Bakanı tarafından duyurulan, üzerine onlarca köşe yazısı, yüzlerce haber yazılan Bataklık Operasyonu ile ilgili iddianame 1 yıldır yazılamadı.
Üstelik operasyonun bir yıllık bir soruşturmanın sonunda yapıldığı açıklanmışken, operasyonda veriler MASAK soruşturmasına dayandırılmışken yani iddianame için sağlam bir zemin olması gerekirken...
Savcılık neden yazamadı? Neyi bekliyor?
Gözaltına alınan isimlerin ve el konan mülklerin çoğunluğu İstanbul’da olmasına rağmen soruşturma Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülmüştü.
Neden böyle yapıldı? Başka davalarda da kullanılan MASAK verileri buna gerekçe olabilir mi?
Neden İçişleri Bakanı, böyle bir iddia olmamasına rağmen TRT Haber’de Peker’in bu soruşturmanın “içerisinde” olduğunu söyledi, neden onun resmini gösterdi?
Ve neden programda bu operasyondan bahsederken sözlerine “Biz bir işi yanlış yaptık. Cumhuriyet tarihinin en önemli işlerinden bir tanesidir ama yanlış yaptık, yapmamamız lazımdı” diye başladı?
“Cumhuriyet tarihinin en büyük soruşturmalarından biri” ile ilgili bütün bu tuhaflıklara ve sorulara TRT Haber’deki programdan cevap alamadık.
İddianame çıkmadığı için savcılığın cevabını da bilemiyoruz. Elimizdeki tek açıklama da Sedat Peker’e ait. Linki yukarıda. Bu yazı yazılırken bir kaç yüzbin kişi daha bu iddiaları duydu.
Cumhuriyet tarihinin en büyüğü mü meçhul ama bu bataklıktan bakalım nasıl çıkacağız?