Gündemini 388 Ada 3 Parsel’deki mülkiyet sorununun oluşturduğu toplantıda açılış konuşmasını Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Adnan Ayber yaptı. Konuşmasında, Sarıyer Belediyesi’nin son dönemde verdiği çaba sonucunda mülkiyet sorununun çözümü açısından önemli mesafeler kat edildiğini vurgulayan Ayber, mahalle sakinlerine “Biz hep sizin olduğunuz tarafta olduk, olmaya devam edeceğiz” dedi.
Ayber’in ardından Teknik Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay kürsüye gelerek, Ferahevler’in kentsel dönüşüm sürecinde geçtiği aşamaları teknik ayrıntılarıyla yurttaşlara aktardı. Atalay, toplantının ana konusu olan 388 Ada 3. Parsel’e ilişkin çok sayıda veri aktararak yaşanan sorunun kaynakları ve çözüm yöntemlerini dile getirdi. Yazılı ve görsel dokümanların yer aldığı barkovizyon gösterimi eşliğinde anlatımını gerçekleştiren Atalay, tasarlanan dönüşüm modelinin mevcut imar planıyla yapılamayacağını ve bu noktada yeni bir imar planına gereksinim olduğunu belirterek, bu imar planının da insanı odağa alan bir düşünceyle oluşturulması gerektiğini ifade etti.
Toplantıda Sarıyer ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Gökan Zeybek de bir konuşma gerçekleştirdi. İmar Yasası’nın 18. Madde uygulamasından doğan sorunları yasal mevzuat çerçevesinde ele alarak yurttaşları bilgilendiren Zeybek; hak ve eşitliğe dayanan bir çözüm için izlenmesi gereken yolları anlattı. Her zaman yurttaş hakkının takipçisi olduklarının altını çizen Zeybek, “Bizler size, günün her anında her türlü teknik desteği vermeye hazırız. Parselinizle ve diğer parsellerle ilgili doğru bilgilendirmeyi yapmaya hazırız. Sizlerin hak ve hukukunu korumak boynumuzun borcudur” dedi.
Genç: Bu toprakların sahibi sizlersiniz
Zeybek’in ardından kürsüye Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç davet edildi. Yurttaşların yaklaşan yeni yılını kutlayarak sözlerine başlayan Genç, yasalarda yurttaşların aleyhine yapılacak düzenlemelerin karşısında olmaya devam edeceklerini vurguladı. “Bu toprakların sahibi sizlersiniz” diyerek konuşmasına devam eden Başkan Genç, “Toplumsal huzuru, sadece bazı kararlar alarak sağlayamazsınız. Toplumun gelenekleri vardır, bu gelenekler göz önünde tutulmalıdır. Anadolu insanının en önemli özelliklerinden biri de, topraklarında dostça ve barış içinde yaşamasıdır” şeklinde konuştu.
“Sözümün sonuna kadar arkasındayım”
Nice yıllar boyunca türlü sıkıntılar çekerek kendilerine yaşam alanı kuran yurttaşların içinde olmadığı hiçbir çözümü kabul etmeyeceklerini yineleyen Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, geçmiş dönemlerde yurttaşları mağdur edecek planların imzalanmasına karşı mücadele verdiklerini, ancak sonuç itibarıyla pek çok yanlışlığı bağrında taşıyan yasanın 2003 yılında onaylandığını ve rant kavgasının başladığını ifade etti. Genç, bugüne kadar gelen bu yanlış planlamanın acılarının çekildiğini kaydederek, “Sözü eğip bükmeye gerek yok. Halktan yana çözüm varsa, canım pahasına o işin içinde olacağımı başından beri söylüyorum. Sizin izniniz ve rızanız olmadan hiçbir evrakın altına imza atmayacağıma söz verdim. Bu sözümün sonuna kadar arkasındayım. Bu sözün benim şerefim ve namusum olduğunu bilmenizi istiyorum. Her türlü baskıya ve yıldırma çabasına rağmen bu yoldan dönmeyeceğiz” dedi.
Yalanın, talanın karşısındayız
Geçmiş dönemde yurttaşlara işgalci gözüyle bakan yönetim kadroları olduğunu; kendilerini bu kadrolardan ayıran temel farkın, yurttaşı işgalci değil, o yerin gerçek sahibi olarak görmeleri olduğunu belirten Genç, halkla el ele vererek yalanın, talanın karşısında mücadeleyi sürdüreceklerini herkesin bilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından soru, görüş ve öneriler bölümüne geçildi. Bu bölümde yurttaşlar, bilgi almak istedikleri konularla ilgili detaylı bilgiye erişti.
Sunumunu Gecekondu ve Sosyal Konutlar Müdürlüğü çalışanlarının yaptığı toplantıya Sarıyer Belediye Başkan Yardımcıları Sevgi Atalay, Adnan Ayber, Mehmet Metilli ve Mustafa Tok; Sarıyer Belediye Meclisi üyeleri Gökan Zeybek ve Erdal Sarıgöl, Ferahevler Mahalle Muhtarı Turan Öztürk ve çok sayıda yurttaş katıldı.