AK Parti Sarıyer Belediye Başkan adayı Salih Bayraktar’ın Sarıyerliler için hazırladığı kültür ve sanat projeleri, ilçenin değerine değer katacak. Bayraktar’ın projeleri ile Sarıyer kültürün ve sanatın merkezi olurken düzenlenecek festivaller ise Sarıyer’in değerine değer katacak. Sarıyer’de kaderine terkedilmiş olan tüm tarihi eserler yeniden canlandırılacak.
Cumhur İttifakı AK Parti Sarıyer Belediye Başkan adayı Salih Bayraktar’ın Sarıyerliler için hazırladığı kültür ve sanat projeleri toplumun her kesiminden tam not aldı. Bayraktar’ın projeleri ile Sarıyer’de sanatsal aktiviteler artarken, düzenlenecek kültür ve sanat festivalleri ise Sarıyer’in değerine değer katacak. Sarıyer’de kaderine terkedilmiş olan tüm tarihi eserler yeniden canlandırılacak. Sarıyer’de bilinçlendirme eğitimleri düzenlenecek ve çevre projeleri ile Sarıyerliler yeşil alanlarda doğayla iç içe olacak. Sarıyer’de yapılacak olan bitki ve çevre kültürü projeleri ile hobi bahçeleri, geri dönüşüm uygulamaları ve çocuklar için özel çiçek bahçeleri gibi alanlar yapılacak. Projeler ile Sarıyer halkının doğayla iç içe, daha fazla yeşil alanlarla keyifli zaman geçirirken yeşili ve doğayı daha derinlemesine tanımaları sağlanacak.
ÖĞRENCİ KÜLTÜR DESTEK PROGRAMLARI
Sarıyerli öğrencilerin ilgi duyduğu sanatsal aktivitelerine devam ederek gelişim gösterebilmeleri veya istedikleri branşta uzman eğitimciler eşliğinde programlara başlayabilmeleri için kültür destek programları geliştirildi. Salih Bayraktar bu destek programları ile müzikle iç içe olan gençlerle bir orkestra kurmak, yetenekli öğrencileri halk oyunları ekibine dâhil etmek ve tiyatro, sinema gibi birçok dalda yeteneği olan Sarıyerli gençleri kültürle, sanatla beslemek istediklerini söyledi.
MİRAS SARIYER KÜLTÜR FESTİVALİ
Kültürel faaliyetlere büyük önem veren Bayraktar, 2018’in Avrupa Kültürel Miras Yılı olmasından yola çıkarak, Sarıyer’in soyut ve somut kültürel varlıklarını ortaya çıkarmak için çalışmalar yapacak. Planlanan projeler ile açık hava sergi alanı, panel, konferans, söyleşi, atölye çalışmaları, konserler ve film gösterimleri gibi etkinliklerle hem yerli hem de yabancı sanatseverlere dünyadaki sanatsal gelişmeleri ve güncel tartışmaları izleme imkânı sunulacak. Aynı zamanda bu yolla bir eğitim programı da projeye dâhil edilecek.
ÇEVRE PROJELRİ
Boğazın incisi olan ve doğal güzellikleri ile dillere destan olan Sarıyer, çevre kültür projeleri sayesinde güzelliklerini gelecek kuşaklara aktaracak. Konsept Park projeleri ışık parkı ve ses parkı olarak iki türde planlanacak. Işık Parkı; Sarıyer Belediyesi parklarından biri olacak ve belirli bir konsept dahilinde ışıklı dev objelerle tasarlanacak. Ses Parkı ise hissetme, dokunma, algılamaya yönelik belirlenen alanlarda sesler üzerinden kurgulanacak. Proje engelliler, çocuklar, yaşlılar ve ziyaret etmek isteyen herkese hitap edecek.
SARIYER’DE ENGELSİZ SANAT
Bayraktar’ın engelsiz yaşam projeleri ile Sarıyer’de yaşayan engelli vatandaşların daha aktif ve daha sosyal olabilecekleri mekânlar oluşturulacak. Çalışmalarla birlikte engelli vatandaşlar bilime, resme, el sanatlarına ve müzik atölyelerine yönlendirilecek. Bu sayede engelli bireyler kendilerini geliştirirken, kaliteli zaman geçirebilmelerine de önayak olunacak.
ÇOK AMAÇLI ATÖLYELER OLACAK
Aynı zamanda toprakla uğraşmayı seven engelli bireyler için de permakültür (bahçe ekim ve dikim), terapötik (bahçede terapi) ve duyu bahçesi (doğa aracılığıyla engellerden ziyade duyulara yönelme) gibi atölyeler planlandı. Film gösterimleri, işaret dili tiyatrosu, Braille alfabesinden oluşan sanat uygulamaları ve sesli kütüphane gibi etkinliklerle ‘Engelsiz Yaşam’ın modern ve yüksek standartlarda olması amaçlanıyor.
TARİHİ VAPUR İSKELELERİ İHYA EDİLECEK
Sarıyer’in tarihine sahip çıkmak ve eserleri korumak için projeler hazırlayan Salih Bayraktar, Rumeli Kavağı, Yeni Mahalle, Sarıyer, Büyükdere, Kireçburnu, Tarabya, Yeniköy, İstinye, Emirgan ve Rumeli Hisarı’ndaki tarihi vapur iskelelerinin ihyasına da hazırlanıyor. Tarih boyunca bir sahil kenti olarak Sarıyer’in hem ticari hem de sosyal hayatını, denizle olan bağı şekillendirdi. Sarıyer’e yüzyıllardır hizmet eden ve Sarıyer’in adeta dış dünyaya açılan kapıları olan tarihi vapur iskeleleri yeniden aktif hale gelecek. Sarıyer’in tüm tarihi vapur iskelelerinin ihyası sadece kültürel ve tarihi anlamda değil işlevsel olarak da Sarıyer’in sosyal hayatına katkı sağlayacak. Projeler ile Sarıyer’de denizciliğe ve deniz ulaşımına dair atıl kalmış, yıpranmış hiçbir mekânı görmezden gelinmeyecek. Sarıyer tüm tarihi iskeleleriyle yeniden hayatın içinde olacak.
TARİHİ KALELER İHYA EDİLECEK
Tarihi mekânların ihya edilmesi için özel çalışmalar yapan Salih Bayraktar, bölgede turizmi canlandırmak için projeler hazırladı. Plana göre, tarihi Garipçe Ceneviz ve Rumeli Fener’i kaleleri ihya edilerek, turistik bir mekân haline getirilecek. Şu an atıl durumda olan bu iki özel mekân yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olacak. Tarihi dokusu, fantastik ambiyansı ve muhteşem doğasıyla ziyaretçilerini kendine hayran bırakacak.
TARİHİ DEMİRYOLU GERİ GELECEK
Sarıyer’in yıllar içerisinde yok olan kültürel hazinelerinden biri de Kâğıthane - Kilyos demiryolu hattı. 1900’lü yılların başında İstanbul’a kömür taşımak için inşa edilen bu esrarengiz demiryolu hattı zaman içerisinde işlevini kaybederek yok oldu. Birçok tarihi olaya tanıklık etmiş olan demiryolu hattı bugün yeniden Sarıyer’e kazandırılacak. Böylece Sarıyer’in kültürel mirası ihya edilirken Sarıyerliler çok keyifli ve nostaljik değeri olan bir ulaşım hattına sahip olacak.
TOPÇU KARAKOLLARI VE TABYALAR İHYA EDİLECEK
Sarıyer’de ihya çalışmalarından bir diğeri ise topçu karakolları ve tabyalarda olacak. Tarihten bugüne her zaman özel ve nadide bir mekân olan Sarıyer aynı zamanda stratejik önemi olan bir konuma da sahip. Bu nedenle tarih boyunca bir savunma hattı vazifesi görerek çok değerli yapılara da ev sahipliği yapıyor. Sarıyer’in güzide tarihi binalarından olan Topçu Karakolları ve tarihsel önemiyle Rumeli Kavağı Tabyaları Sarıyer’in kültürel ve turistik hazineleri olarak ihya edilecek. Bu kadar çok kültür hazinesini bünyesinde barındıran Sarıyer bu projelerin tamamlanmasıyla yerli ve yabancı turistlerin vazgeçilmez adresi olacak.
SARIYER’DE BİLİNÇLENDİRME EĞİTİMLERİ
Sarıyer’de yaşayan herkes afet bilinçlendirme eğitimi alacak. Afet bilinçlendirme projesi ilk etapta ilkokul, ortaokul ve liseyi içine alacak. Eğitimler, pilot okullarda başladıktan sonra zamanla tüm Sarıyer’e yayılacak. Daha sonraki süreçlerde ise mahallelere de yayılarak esnaf ve ilçe sakinleri afetlere karşı eğitilerek bilinçlendirilecek.
OKUL BOSTANLARI PROJESİ
Bayraktar’ın okul bostanları projesi de İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri iş birliğinde gerçekleştirilecek. Okul Bostanları Projesi anaokulundan başlayarak, ilkokul, ortaokul ve liseyi içine alacak şekilde hayata geçecek. Eğitimler öncelikle seçilecek pilot okullarda başlayacak, ardından tüm Sarıyer’e yayılacak. Projenin amacını ise ‘çocukların genellikle bilgisayar başında geçirecekleri zaman yerine fiziksel aktiviteler gerçekleştirmelerini sağlamak ve temel bahçecilik bilgilerini, tohumdan ürüne bir sebzenin nasıl yetiştirildiği gibi bilgileri aşılamak’ oluşturuyor.
YAŞAYAN MEMNUNİYETİ PROJESİ
Yaşayan Memnuniyeti projesi ile sanatın, müziğin, sporun aktif bir şekilde Sarıyerlilerin hayatında yer almasını sağlanacak. Bu projeler arasında; sokakta müzik etkinlikleri, atölye çalışmaları, söyleşiler, pilates ve yoga yer alacak. Sarıyerliler, ilgi duydukları alanlara kendilerini dâhil edebilecek.
ULUSLARARASI GENÇLİK FESTİVALİ
Bir diğer festival ise Uluslararası Sarıyer Gençlik Festivali. Gençlik festivali kapsamında; ulusal ve uluslararası boyutta festivale katılacak gençler arasında iletişim geliştirilmesine yönelik platformlar oluşturulacak. Festivallerle farklı kültürlere karşı farkındalık oluşturulurken, festivalde farklı ülkelerden gelen, farklı kültür ve tecrübelere sahip gençlerin, yapılacak aktivitelerle kaynaşmaları sağlanacak.
SARIYERLİLERE ÜCRETSİZ GEZİ
Bir diğer projede ise ‘Sarıyer’imizi Tanıyoruz’ temasıyla Sarıyer’de yaşayan çocuklara, gençlere, kadınlara ve emeklilere ilçenin önemli özellikleri tanıtılacak. Bu kapsamda Sarıyer’in popüler noktalarına ücretsiz geziler düzenlenecek. Bu gezilerin bir sonraki aşamasında ise Sarıyer ile kültür coğrafyası arasında köprü kurulması hedefleniyor.
İSTANBUL BİENALİ SARIYER’E TAŞINACAK
Salih Bayraktar ayrıca 14 Eylül - 10 Kasım 2019 tarihleri arasında düzenlenecek İstanbul Bienali kapsamında, ev sahibi mekânlardan biri olarak Sarıyer’in de başarılı bir şekilde konumlandırılması için özel çalışmalar yapmayı da planlıyor.