■ Seçimlere çok kısa bir süre kaldı. En çok merak edilen ilçelerden biri de Sarıyer. Uzun süredir sahadasınız. Seçimlere 10 gün kala sahada ne görüyorsunuz?
Sahada büyük teveccüh görüyorum. 10 yıldır hizmete susamış, değişim vaktinin geldiğini dilleriyle gözleriyle anlatan Sarıyerliler görüyorum. Milletimiz de 31 Mart seçimlerini Sarıyer için tarihi bir fırsat olarak görüyor. Halkımız her şeyin farkında. Sarıyer’de belediyecilik anlayışının çöktüğünü ve yönetimin hiçbir yaraya merhem olmadığını ifade ediyorlar. Sarıyerliler artık hizmet bekliyor. Daha önce farklı siyasi partilere oy vermiş Sarıyerliler de bunu ifade ediyor.
ÇALMADIĞIMIZ KAPI YOK
■ Tüm seçmene ulaşabildiniz mi?
Kapısını çalmadığımız, projelerimizi anlatmadığımız Sarıyerli hemşehrimiz kalmaması için çalışıyoruz. Her gün 7 ila 10 programda Sarıyerlilerle bir araya geliyorum. Sarıyer’de yaşayan herkese ulaşmak için iletişimin tüm imkanlarını kullanıyoruz. Arkadaşlarımız her gün yaklaşık 5 bin Sarıyerlinin kapısını çalıyor ve benim selamımla, benim adıma dinliyorlar. Milletimizin ilettiği sorunlar tabletler aracılığıyla anında ekranımıza düşüyor. Acil ve birebir ilgilenmem gereken sorunlarla hemen ilgileniyoruz. Belediye Başkanı olunca çözebileceğimiz talepleri tasnif ediyoruz. Sağlıksız yaşam şartları, en temel insani ve sosyal ihtiyaçlar gibi öncelikli ve acil çözülmesi gereken sorunları 1 Nisan’dan itibaren hızlı bir şekilde çözebilmek için planlamalarımızı bugünden yapıyoruz.
DERTLERE ÇÖZÜM ÜRETİYORUZ
■ Sizi Sarıyer tanıyordu. Bunun bir etkisini görüyor musunuz?
Biz 3 kuşaktır Sarıyerliyiz. Doğma büyüme buralıyım, babam da Sarıyer’de doğdu. Sarı- yerli hemşehrilerim ile bir ömür aynı semtleri, aynı sokakları paylaştık. Sarıyer halkı ile aramızda komşuluk ilişkisi var. Yani ayrı gayrımız yok. Sokakta sadece projelerimizi birebir anlatıyor ve bilmediğimiz dertleri varsa dinliyoruz. Sarıyerliler tarafından sahiplenilmek muhteşem bir duygu. Olağanüstü bir ilgiyle karşılaşıyoruz. Bu tablo bizi komşularımıza mahçup olmamak gibi daha büyük sorumluluk bilinciyle hareket ettiriyor.
AHLAK VE KALİTE GETİRDİK
■ İlçeye baktığımızda iki dönemdir CHP’de. Buradaki vatandaşların beklentile- ri sizce ne yönde ve nasıl bir yönetim şekli lazım?
Sarıyerlilerin en önemli sorunu mülkiyet. 10 yıl boyunca halkımızın duygularıyla oynandı. 2009 seçimlerinde Sarıyerlilere hem mevcut belediye başkanı hem Kemal Kılıçdaroğlu imzalı mektuplar dağıtıp 3 ay içerisinde sorunların çözüleceğine dair sözler verdiler. O mektuplarda imzaları da var. Fakat ne yaptılar? Sadece iki küçük proje ve tutulmayan onlarca söz. Bu yüzden Sarıyerli önce samimiyet istiyor. Biz de Sarıyer’de öncelikle siyasete ahlak ve kalite getireceğiz dedik ve yaptık. Milletimizi bir daha kandırtmayacağız. İmar Barışının en önemli sebebi buydu. Öte yandan biz de yapamayacağımız hiçbir şey için söz vermedik, vermeyiz. Ama Sarıyerli artık biliyor ki, Salih Bayraktar sorunları çözmek için gayret etme sözü verir ve bunun için samimiyetle çalışır. Çözebilecekse de çözer.
■ “Sarıyer bu kez değişimden yana karar verecek” diyebiliyor musunuz?
Belediye başkanlığı adaylığımız açıklanmadan önce de sahadaydık. Halkımızın sorunlarını dinledik ve sokağın nabzını hep tuttuk. Bizim için önemli olan sahada gördüklerimiz. Çok şükür halkımızın teveccühü yüksek. Çok olumlu tepkiler alıyoruz, bize güveniyorlar. Vatandaşlarımız Sarıyer’i kurtarın diyor.
■ İlçenin imar ve mülkiyetle ilgili sorunları da büyük...
Sarıyer’in en büyük sorunlarından biri mülkiyetti. İmar Barışı Yasası ile bu sorunu tarihe karıştırdık. Teknik ekibimizle 4 yıl boyunca ve milletin duygularını suistimal etmemek için gizli çalışıp İmar Barışı Yasası’nın çıkarılmasını sağladık. Bizzat girişimlerimizle sahilden 5-6 kilometre içeride kalan ve öngörünüm kabul edilen mahallelerimizi de bu yasadan faydalandırdık. İmar Barışı Yasası birinci adımdı. Vatandaşımız da tüm algı operasyonlarına rağmen İmar Barışı’nın faydasını gördü ve inandı. Sadece Sarıyer’den 40 binin üzerinde başvuru var. İkinci adım da tapuların verilmesi olacak. Sarıyerliler bu sorunu kafalarından silip atacak.
■ Kentsel dönüşüm de çok merak ediliyor. Derbent, Armutlu gibi gecekondu semtleri için ne düşünüyorsunuz?
Yıllarca milletimizi “evinizi yıkacaklar” diye kandırdılar. Bu seçim döneminde de aynı algı operasyonlarına devam ediyorlar. Birincisi İmar Barışı Yasası ile tüm yıkım kararları ve cezalar iptal edildi. Korku siyasetini bitirdik. İkincisi vatandaşımız artık basit onarım ve tadilat işlerini rahatlıkla yapabilecek. Sarıyerli Sarıyer’de kendi mahallesinde insan onuruna yakışır şekilde ve refah içinde yaşayacak. Sarıyer’de yapacağımız her yenilik mahalle kültürüne ve komşuluk geleneğine uygun olarak ve Sarıyerlilerle istişare ile yapılacak.
21. YÜZYILDA SARIYER’DE ALTYAPI YOK
■ Altyapısı olmayan köyler bölgesi var. Buralar için düşünceniz nedir?
Açıkladığımız projeler arasında belediyenin zaten yapması gereken altyapı gibi ihtiyaçlarını göremezsiniz. Bunları proje olarak sunmak bile Sarıyerlilere yapılmış bir ayıptır. 62 projemiz Sarıyer’i kalkındırmaya ve geliştirmeye odaklı. İlk hizmetlerden biri, belediyenin rutin olarak yapması gereken fakat yapılmayan altyapı, kanalizasyon gibi temel sorunları ortadan kaldırmak olacak. 21. yüzyılda İstanbul’un dünyanın incisi ilçemizde bu sorunlardan bahsediyor olmak ne yazık ki utanç verici.
AK Parti Sarıyer Belediye Başkan adayı Salih Bayraktar, “Biz Sarıyer için 10 yıldır yapılamayanı yapmaya geldik. CHP’li seçmen de Sarıyer’e hizmet gelmediğinin farkında. Sarıyer’in ne bugünü, ne de geleceği için hiçbir şey yapılmadığını görüyoruz. Ama bugün, çok önemli bir dönüm noktasındayız. Önümüzde tüm sorunlarımızı çözme fırsatı var. Sarıyerli bu fırsatın farkında” dedi.
■ Sarıyer’in çok acil çözülmesi gereken sorunu sizce nedir?
4,5 yıl önce ilçe başkanı olarak göreve geldiğimizde kanaat önderlerimizle, muhtarlarımızla Sarıyer’in tüm meselelerini masaya yatırdık. Ve bu meseleleri dört ana başlıkta topladık: mülkiyet ve imar, ulaşım ve otopark, gençlik ve spor, eğitim ve istihdam ile sağlık problemleri. Sağlık problemini Hamidiye Etfal Hastanesi, Ağız Diş Sağlığı Merkezi, Ruh Sağlığı Merkezi ve bu yıl hizmete girecek 770 yataklı hastaneyle çözdük. Mülkiyet sorununu İmar Barışı ile çözdük. Projelerimizin önemli bölümünü gençlerimizi bilimle, teknolojiyle, sporla, sanatla meşgul edecek projeler oluşturuyor.
■ ‘Ne olacak bu trafiğin hali?’
Tünel ve metro projelerimizle Sarıyer’i İstanbul’a daha da yakınlaştırdık. Şimdi artık İstanbul Sarıyer’e gelecek. Yapacağımız tünel ve bağlantı yolları ile ulaşım artık eziyet olmayacak. Tünel projemizle Kilyos’tan Dolmabahçe’ye kadar ulaşım sağlanacak. Trafik sorunu için de 3 tane tünel otopark ve semt otoparkı yapacağız. Ayrıca Hacıosman-Sarıyer Merkezi arasına metro, Aşiyan-Rumeli Hisar Üstü arasına finiküler gibi ulaşıma yönelik birçok proje bulunuyor.
250 BİN SARIYERLİ SEÇMENİN OYUNA TALİBİZ
■ Sarıyer’de CHP seçmeninin bir kısmı sandığa gitmeyeceğini söylüyor. Küskün bir grup da var. Bunu kendiniz için avantaja çevirebilir misiniz? CHP’nin seçmeni size neden oy vermeli?
Biz Sarıyer için 10 yıldır yapılamayanı yapmaya geldik. CHP’li seçmen de Sarıyer’e hizmet gelmediğinin farkında. Sarıyer’in ne bugünü, ne de geleceği için hiçbir şey yapılmadığını görüyoruz. Ama bugün, çok önemli bir dönüm noktasındayız. Önümüzde tüm sorunlarımızı çözme fırsatı var. Sarıyerli bu fırsatın farkında. Biz yola çıkarken 250 bin seçmenimizden yetki ve destek istedik. Bizde ayrı gayrı yok. Biz de o partiden, bu partiden yok.
11 BİN 500 GENCE İSTİHDAM
■ Salih Bayraktar ve Gönül Belediyeciliği Sarıyer’e ne katar?
Hedefimiz tüm sorunları çözülmüş bir Sarıyer. Sarıyer dünyanın incisi ama bu değerleri korumak ve geliştirmek gerekiyor. Sarıyer’deki herkesin en iyi imkânlarla eğitim görmesini, eğlenmesini, sporla, kültürle, sanatla tanışmasını sağlayacağız. Sarıyer’e vizyon katacak projelerimizi yaptığımızda Sarıyer; turizmin, ticaretin, kültürün, sanatın, bilimin, teknolojinin, balıkçılığın, organik tarımın merkezi olacak. Ekonomi canlanacak, istihdam oluşacak. Sadece projelerimizle 11 bin 500 gencimize iş kapısı aralanmış olacak.
SARIYER’E DEĞER KATACAK VİZYON PROJELER
■ Projelerinizi anlatır mısınız?
Projelerimizi 6 ana başlıkta topladık. Eğitim ve İstihdam, Gençlik ve Spor, Sosyal Projeler, Tarihi ve Kültürel Mirasın İhyasıyla birlikte Kültür ve Sanat, Çevre ve Yaşam, Ulaşım ve Trafik. Çevre ve yaşam projelerimiz Sarıyerlilerin istifade edemediği mavi yeşili aileler, yaşlılar, kadınlar ve çocuklarla buluşturmayı hedefliyor. Aile Kampı, Çocuk Köyü, Doğa ve Tabiat parkları gibi projelerimiz bu başlık altında yer alıyor. Rumeli Kavağı Meydan, park ve sahil düzenlemesi de öne çıkan önemli projelerimizden biri. Ayazağa Deresi ıslah ve meydan projesi, stadyum ve yaşam alanı ile meydanın hem araç hem yaya trafiği açısından düzenlemesi Ayazağa Mahallesi’nin önemli bir eksiğini giderecek. Bölge halkı rahat nefes alacak. Uskumruköy Huzurevi Sarıyer’de önemli bir boşluğu dolduracak.
■ Gençlik ve istihdamın altını çiziyorsunuz. Bu konuda öne çıkan projeleriniz neler?
Gençlerimizi sporla, bilimle, teknolojiyle buluşturacağız. Milli ve yerli yazılımlar üretecekler, satacaklar; hayatı öğrenecek, Türkiye’ye katma değer katacaklar. Hem üretecekler, hem eğlenecekler, hem okuyacaklar. Robotik kodlama ve yapay zekâ gibi eğitimlerin verileceği Sarıyer Bilim ve Teknoloji Kampüsü, yılda 80 bin çocuğun istifade edeceği Dene Yap Teknoloji Atölyeleri, drone pilotluğu gibi uygulamalı atölyelerin yer alacağı Bilim, Teknoloji ve Havacılık Parkı, İstihdam Garantili Yazılım Okulu başlıca öne çıkan projelerimiz. Sarıyer Stadyumu’nun yanı sıra mahalle sakinlerinin rahatlıkla spor yapabileceği daha önemlisi gençlerimizi kötü alışkanlıklardan uzak tutacak mahalle spor kültürü merkezleri de açacağız.
EĞİTİM VE İSTİHDAM
Sarıyer Bilim ve Teknoloji Kampüsü
Dene – Yap Teknoloji Atölyeleri
Bilim Teknoloji ve Havacılık Parkı Denizcilik Araştırma Eğitim Merkezi ve Müzesi
İstihdam Garantili Yazılım Okulu
Lise ve Üniversite Öğrencilerine
Staj Programları Tarım Araştırma ve Eğitim Merkezi
ÇEVRE VE YAŞAM
Sarıyer Aile Kampı
Gümüşdere – Kısırkaya Halk Plajı
Büyükdere- Çayırbaşı arasına Balık Pazarı
Rumeli Kavağı Meydan, Park ve Sahil Düzenlemesi
Hacı Osman Doğa Parkı
Ayazağa – Kurtyolu Mesire Alanı
Sarıyer Tabiat Parkı Ayazağa Deresi Islah Projesi Sarıyer Çocuk Köyü Modern Semt Pazarları
Çöp Toplama ve Atık Dönüşümü
Köy Ürünleri Pazarı
SOSYAL PROJELER
Mahalle Kreş Bakımevi Uskumruköy Huzurevi Mobil Hayvan Hastanesi İkinci Bahar Yaşam Merkezi Aile Kadın Destekleme ve
Engelliler Merkezi (AKDEM) Aile ve Sosyal Hizmetler Merkezi (Semt Konakları)
Çocuk Kütüphaneleri Yetişkin Kütüphaneleri
Öğrenci Burs ve Destek Programları
Kadın Girişim Destekleri Gençlik Merkezleri Kültür Merkezleri
Sokak Hayvanları İçin Doğal Yaşam Parkı
KÜLTÜR VE SANAT
Uluslararası Sarıyer Gençlik Festivali
Okul Bostanları Projesi Engelsiz Yaşam Projeleri
Uluslararası Sarıyer Su Sporları Festivali
Tarihi ve Kültürel Mirasın İhyası Sarıyer Duatepe Fetih Şehitliği Fener Kalesinin İhyası
Ceneviz Kalesi’nin İhyası Topçu
Karakollarının İhyası Tabyaların İhyası
Kilyos – Kağıthane Demiryolu İhyası
Tarihi Vapur İskelelerinin İhyası
“Sarıyer’imizi Tanıyoruz” Rotaları
İstanbul Bienali İş Birliği (2019-2020 Özel Proje)
Yaşayan Memnuniyeti Projesi Konsept Park Projeleri
Öğrenci Kültür Destek Programları
Afet Bilinçlendirme Projesi “Miras Sarıyer” Kültür Festivali
GENÇLİK VE SPOR
Sarıyer Stadyum ve Yaşam Alanı Çevre Düzenlemesi
Mahalle Spor Kültürü Merkezleri
İstinye Spor Tesisi Ferahevler Yüzme Havuzu Yeniköy Spor Tesisi Zekeriyaköy Buz Pisti
FSM – Baltalimanı – Emirgan Spor Tesisi
Ayazağa Kapalı Spor Salonu
Reşitpaşa Spor Tesisi ve Yaşam Alanı
Su Sporları Merkezi
Ayazağa Stadyum ve Yaşam Alanı
ULAŞIM VE TRAFİK
Tüneller
Raylı Sistemler Yollar Otoparklar