Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün TBMM Genel Kurulu'ndaki açılış konuşmasında tutuklu vekillere dikkat çekti. O anda CHP, MHP ve BDP'li sıralardan alkış geldi. Ak Parti sıraları ise sessiz kaldı. Gül, 'Bir yasama yılı nasıl başlarsa öyle oluyor. Geçtiğimiz yıl da söylemiştim. Seçildikleri halde bu yıl da yasama salonunda olmayan vekillerin bu yasama yılında burada olmaması bir eksikliktir.' dedi.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Gül'ün tutuklu vekillerle ilgili sözleriyle ilgili olarak, 'Sayın Cumhurbaşkanı'nı bu vurgusu için kutluyorum' dedi
İşte Abdullah Gül'ün açıklamalarının satır başları...
TBMM'nin 24. dönem 3. yasama yılı nedeniyle sizi en içten dileklerimle selamlıyorum. Her yeni yıl yeni umutları beraberinde getirir. Bu yasama yılı öncekilerden daha hassas bir dönemden geçiyoruz. Daha geniş istişare ve her düzeyde daha yakın çalışmaya ihtiyacımız var..
TUTUKLU VEKİLLERİN OLMAMASI EKSİKLİK
Birbirimizin düşünce ve kaygılarına empati ile yaklaşalım ama dışlayıcı bir üsülup kullanmaktan kaçınalım. Bir asama yılı nasıl başlarsa öle oluyor. Seçildikleri halde bu yıl da yasama salonunda olmayan vekillerin bu yasama yılında burada olmaması bir eksikliktir.
TÜRKİYE DİKKAT ÇEKMEYE DEVAM EDİYOR
Geride bıraktığ-ımız yasama yılı ülkemizi ön plana çıkaran olaylara sahne ldu. Dünyanın sarsılmaz denilen ülkeler ekonomik krize girdi. Bize yakın coğrafyada asla değişilmez denilen siyasi yapılar çözüldü.Hak ve özgürlüklerini elde etmek için her türlü fedakarlığı göze almayı gösterdiler. değişim süreci henüz sona ermediği için çalkantılar hala bizi etkiliyor. Nüfusunun çoğu müslüman olan Türkiye dikkat çekmeye devam ediyor. bu durum Türkiye'ye ve ülke yönetimine ayrı bir görev ve sorumluluk yüklüyor.
ADALET VE ÖZGÜRLÜK İÇİN KORKU DUVARLARI YIKILDI
Yeni fırsatlar yeni riskler de beraberinde getirmektedir. Zaman içerisinde bir çok engele rağmen samimiyetimizi bölge ülkelere ve komşularımıza ispat ettik. 2 yıl öncesine kadar bizim dışımızda gelişen otoriter ülkelerin halkaları özgürlük ve adalet için korku duvarlarını yıktılar. Bu tamammen yerli bir hak ve hukuk mücadelesidir. Her zamankinden daha dikkatli olmalıyız. Oradoğu'da halk hareketleri başladığında tüm dünyaya demokrasi dersi verenler tereddütler yaşadı. Geçtiğimiz günlerde yaşanan film kışkırtması bu girişimlerin son örneğidir. İslam alemi bu tuzağa düşmeden dikkatli olmalıdır. Kadim şehirlerimiz yok olmaya başladıu. Bugün Suriye kendisini tüketiyor. Ülkemizin Suriye'nin de aralarında bulunduğu komşularımızla ilişkilerimiz bellidir. İlişkilerin geliümesi halkları birbirine yakınlaştırdı refahını arttırdı.
DIŞPOLİTİKADA DOSTLAR VE DÜŞMANLAR BAZEN KARIŞIR
Angajman kurallarımız komşumuzun atacağı adımları hızlandıracağını düşündük. Bugünlere gelineceğini gördük. Ancak kendi halkının meşru taleplerine ağır silahlarla cevap veren bir yönetim var karşımızda. Bütün uluslararası topluma çağrıda bulunmak istiyorum. Bu konuda üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli. Hak ve adaleti gözeten cesur bir tutum sergilenmelidir. Dışpolitikayı ilgilendirne meselelerde doslar ve düşmanlar karışır. Kıskançlıklar artar. Her bölgenin tehdit algılamasını anlamaya çalışmalıyız. Ülkemizin milli çıkarları bizim için temel unsurdur. Yeni Suriye'nin kendi halkı ve komşularıyla toprak ve siyasi birliğini koruması en büyük isteğimizdir.
TERÖRE MÜSAMAHA GÖSTERİLMEYECEKTİR
Güney sınırımızda büyük bir güvenlik boşluğu yaratmıştır. Terör saldırıları tırmanmaktadır. Terör can almaya ve yüreklerimizi yaralamaya devam etmektedir. Siyasi ve adi bir suç değil insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Teröre karşı mücadele aynı kararlılık ve azimle sürdürülecektir. Herhangi bir müsamaha gösterilmesi en ufak bir zaafiyet asla söz konusu olmayacaktır. Büyük fedakarlık ve yeni şartlara göre kendisini yeniden şekillendirerek bu mücadele sürdürülmektedir.
Asker polis sivil dahil bütün şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.
Hepimiz bu meclis çatısı altında yaptığımız Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliği yeminine sadık olmalıyız.
Ülkenin her yerindeki bürokratlar işlerinin halka hizmet olduğüunun bilincindeler. Özgürlüğü gören halk terör örgütünü sıkıştırmaktadır. Bugün konjektürel sebeplerden dolayı istikametini kaybedenler bulundukları noktaya dikkat etmelidirler.
Önümüzdeki sorunlar büyük olsa da bunlarla baş edecek güç rahatlıkla bulunmaktadır.
YENİ ANAYASA METNİ
Uzun devlet tecrübemiz ve demokratik kimliğimiz nedeniyle daima haklının yanında oluyoruz ve olacağız. Bazı komşularımızla ilişkilerde bizim dışımızda yaşanan gelişmeleri geçici ve dönemsel olarak görmeliyiz.
Yeni anayasa için bu yıl kritik öneme sahiptir. Komisyon çalışmalarını yakında izliyorum. Ortak bir metne ulaşmanın vakti gelmiştir. Yeni anayasa sürecinde alternatif anayasa sistemlerinin tartışılması önemlidir. köklü anayasal tecrübemizin yanında halkımızıvn birlik ve beraberliğini pekiştirec anayasa elzemdir.
Türkiye'nin demokratik bir hukuk devleti olduğu konusunda hiç bir kuşkuya yer yoktur. Sıkıntıdan sıkıntıya düşenlerin çoğu demokrasiden nasibinialmamış ülkelerdir. Türkiye demokratik özgürlüğe kavuşmuş bir ülkedir. Hiç kimse fikirlerini medya üzerinden açıklamalarından ötürü yargılanmamalıdır.
Ülkemiz 2001 yılında tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birini yaşamıştır. Yapılan reformlar bizi dış ekonomik şoklara karşı korumuştur. Türk ekonomisi AB ortalamasından 5 kat büyümüştür. Bu başarılar en başta pay milletimize ve hükümetimize aittir. Avrupa'nın en güçlü ülkelerinin vatandaşlarının çektikleri acıları görmemiz gerekli. Ekonomide başarılı olmak sürdürülebilir bir ekonomik modelin sürdürülmesi anlamına gelmektedir. Sürdürülebilirlik ve istikrar birbirini etkileyen olguları ifade etmektedir.
EKONOMİDE VERİMLİLİK
Milli bütçemiz faiz yükünden kurtarıldı. Aynı başarıyı büyüme ve cari açık dengesinde de kurtarmalıyız. Hali hazırdaki küresel ekonomik iklim bize tarihi fırsatlar vermektedir. Dışa açık bir ekonomide sadece iç değil dışarı da izlenmelidir. Mali ve parasal disiplin elden bırakılmamalıdır. Kamu harcamalarına dikkat etmeliyiz. Bütün başarıların arkasında eğitim yatmaktadır. Verirmlilik anahtar kelimedir. 21. yüzyıla sornlarla boğuşan bir ülke olarak girmiştik. Bize Avrupa'nın hasta adamı diyenler hayli fazlaydı. Oysa bugün güçlü bir ülkeyiz zengineşiyoruz ve zenginliğimizi tabana yaymanın zeminini arıyoruz. Dışarıdan bakanların gıpta ettiği bir ülke bugün Türkiye. Önümüzde önemli iç ve dış sorunlar var. Ama bunları aşacak güç ve irade çok daha fazladır. Geleceğin Türkiye'sinin her bakımdan daha parlak olduğunu biliyorum. Sözlerime söz veriken başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk'^olmak üzere