TÜRK ve dünya şiirinin büyük ustası Nazım Hikmet 115'inci yaş gününde, Sarıyer Belediyesi ve Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen törenle anıldı. Usta şairin sevenleri, onun 66 yıl önce Türkiye'den tekne ile ayrıldığı Ta rabya rıhtımda buluşup Boğaz'a açıldı, denize karanfiller attı.
Nazım Hikmet için ilk tören saat 13: 00'da Türkiye'den ayrıldığı son kara parçası olan Tarabya'da denize karanfiller bırakılarak başladı. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Rutkay Aziz, sanatseverler, ve Sarıyerli vatandaşlar yaşadığı baskılardan sonra 1951 yılının Haziran ayında memleketten ayrıldığı Tarabya rıhtımında Nazım Hikmet için bir araya geldi. 66 yıl sonra Nazım Hikmet'in yola çıktığı Tarabya Oteli'nin önünden İstanbul Boğazı'na Sevgi ve Barış teknesi açıldı. Hep bir ağızdan dile getirilen Nazım Hikmet şiirleri ve besteleriyle yolculuğa çıkanlara anılarla dolu bir gezinti sunuldu.
"DÜŞMANA İNAT YİNE BİRLİKTEYİZ"
Anma etkinliğinde konuşan Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Rutkay Aziz, "Oldukça acılı, sıkıntılı günlerden geçiyoruz. Ama buna rağmen bu anlamlı günde düşmana inat yine burada birlikteyiz. Bu birlikteliğimizi o güneşli günler için hep yaşatacağız. Doğum günlerinde hep Tarık Akan ile birlikte olurduk. Onu da Nazım'ın yanına ölümsüzlüğe yolcu ettik. Çiçeklerimizi denize bırakırken hem Tarık Akan'a hem de Nazım Hikmet'e bırakalım. Işıklar içinde yatsınlar" diye konuştu.
"SAFLARI SIKLAŞTIRALIM"
Bugünlerde insanlığın Nazım Hikmet’e çok ihtiyacı olduğunu söyleyen Sarıyer Belediye başkanı Şükrü Genç, "Kavga ama yürek kavgasına çok ihtiyacımız var. Özellikle de sevgiye çok ihtiyacımız var. Nazım’ın deyişiyle Sevginin olmadığı yerde yol yürümek mümkün değil. Birbirimizi sevmeye ve birlikteliğe çok acil ihtiyacımız var.
NAZIM HİKMET İÇİN GECE DE ANMA TÖRENİ DÜZENLENDİ
Nazım Hikmet'in 115.doğum günü, Sarıyer Belediyesi ve Nazım Hikmet Vakfı'nın birlikte Maslak TIM Show Center'da saat 18.00'de düzenlediği etkinlikle de kutlandı. Programın sunuculuğunu yapan Nebil Özgentürk'ün hazırladığı Nazım Hikmet belgeseli ile başlayan etkinlikte, izleyiciler arasında yer alan Hıfzı Topuz Nazım Hikmet'i anlattı. Konuşmaların ardından Çello dinletisi ve Altan Erkekli ve Ebru Erkekli çifti Nazım Hikmet Şiirleri okudu.
Hıfzı Topuz: Vatanını Çok Severdi
Hıfzı Topuz, bir telif ücretini götürerek Nazım ile tanıştığını belirtti ve Moskova’da birlikte olma şansı yakaladığını kaydetti. Topuz, Nazım’ın şiirlerini de anıları da hafızasında tutmadığını belirterek, bana "Sen benimle ilgili bu kadar şeyi nasıl aklında tutuyorsun', diye sorardı. Bununla birlikte mangal gibi yüreği vardı. Ve vatanını çok severdi" dedi.
Livaneli: Keşke bugün gençliğin onu bağrına bastığını görebilseydi
Zülfü Livaneli genç bir sanatçıyken Paris’te Hıfzı Topuz aracılığı ile Nazım ve Nazım dostları ile tanıştığını anlattı. Burada Abidin Dino’larla, Nazım’ın dostlarıyla her gün Nazım’ı konuştuklarını kaydetti. Livaneli, hissiyatını Nazım şarkılarına döktüğünü belirterek. "Nazım ‘Şiirlerim 72 dile çevrildi. Türkiye'mde ve Türkçe'de yasak’ dedi. Keşke benimkilerle birlikte tüm Nazım şarkılarını duyabilseydi; keşke bugün gençliğin onu bağrına bastığını görebilseydi" dedi.
Nazım’ın Hürriyet Kavgasındaki şiiri dilime pelesenk oldu. Daha gün o gün değil/ Demlenip dürülmesin bayraklar/ Dinleyin duyduğunuz çakalların ulumasıdır./ Safları sıklaştıralım çocuklar." dedi.
Nazım Hikmet Vakfı Genel Sekreteri Turgay Fişekçi ise Nazım'ın paylaşımcı kişiliğinden söz ederken, hapisde dokuduğu 15 liralık kumaşın gelirini nasıl üç farklı kişiye pay ettiğini anlattı.
Konuşmaların ardından Çello dinletisi ve Altan-Ebru Erkekli çifti Nazım Hikmet Şiirleri okudu.
Tiyatrocu Levent Ülgen Nazım Hikmet’in ölümsüz eseri Kuvayı Milliye Destanı ve "Memleketimden İnsan Manzaraları"nda yer alan “Kartallı Kazım” performansı ile büyük beğeni topladı.
Gecenin finalinde usta isim Zülfü Livaneli Kardeş Türküler ile birlikte "Yiğidim Aslanım Burda Yatıyor" adlı şarkıyı seslendirdiler.