Sarıyer Yenigün, Sarıyer'in Gerçek Tarafsız Gazetesi - “Vietnam Savaşı Simgesi Kız” </br>Kim Phuc Sarıyer’de
Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

“Vietnam Savaşı Simgesi Kız”
Kim Phuc Sarıyer’de

“Vietnam Savaşı Simgesi Kız” </br>Kim Phuc Sarıyer’de
Vietnam Savaşı’nda Napalm bombası atıldığı sırada çekilen fotoğrafta, küçük kız olarak yer alan ve savaşın sembolü haline gelen Kim Phuc, Sarıyer’e geldi.
15.12.2016 / 08:31


Sarıyer Belediyesi müzisyen, edebiyatçı ve barış elçisi Zülfü Livaneli’nin 50. sanat yılında “Barış ve Özgürlüğe Adanmış Bir Yaşam” adı altında sempozyum ve sergi düzenledi. The Grand Tarabya Oteli’nde gerçekleşen sempozyum, Zülfü Livaneli dostu, yazar ve yönetmen Nebil Özgentürk’ün Livaneli-portre belgeseli ile başladı.



Açılış konuşmasını gerçekleştiren Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç; “Bugüne kadar hiç yaşamadığımız ölçüde; mutlulukların acılara, sevinçlerin hüzünlere, gururların burukluklara, sevgi sellerinin nefrete dönüştüğü günler bunlar. Barış ile birlik ve beraberlik çağrısı yapmaktan asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.



Vietnam'da 1963 yılından 1973 yılına kadar süren savaş sırasında atılan napalm bombalarından çırılçıplak kaçarken fotoğraflanmasıyla savaşın simgesi haline gelen Kim Phuc, Zülfü Livaneli adına düzenlenen sempozyum için Sarıyer’e geldi. Hayatını anlatan belgesel sonrasında sahneye çıkan Kim Phuc, “Burada olmak benim için çok büyük bir onur. Bu bir özgürlük hikayesidir”dedi.



ÜMRAN VE AYLAN HAKKINDA KONUŞTU

Kim Phuc, Suriye'deki savaşın simgesi Ümran ve Aylan bebeklerin fotoğrafları için konuştu. Phuc, "O fotoğrafları görünce çok üzüldüm, kalbim kırıldı. Dünyadaki insanların uyanıp ayağa kalkarak bu savaşlara dur demesi için bu fotoğraflar itici güce sahip." dedi.



SAVAŞIN SİMGESİ HALİNE GELDİ

Vietnam Savaşı'nın simgesi olan ve aynı zamanda Birleşmiş Milletler'de iyi niyet elçisi görev yapan Kim Phuc, Zülfü Livaneli'nin sanatta 50. yılı nedeniyle Sarıyer'de düzenlenen 'Barış ve Özgürlüğe Adanmış Bir Yaşam' sempozyumuna katıldı. 9 yayındayken 1972 yılında atılan 'napalm bombası' ile vücudunun büyük bölümü yanan ve savaşın karanlık yüzünü gözler önüne seren bu anın fotoğraflanmasıyla tanınan Kim Phuca basın mensuplarının yoğun ilgisiyle karşılaştı. Bugün 53 yaşında olan ve Kanada'da yaşayan Kim Phuc, sempozyumdaki konuşmasında Beşiktaş'taki terör saldırısını öğrendiğinde çok büyük üzüntü yaşadığını belirtti. Phuc, Vietnam'daki savaşta yaşadıklarını, oradan nasıl kurtulduğunu ve özgürlük hikayesini anlattı.



Kendisini tüm dünya tarafından tanınmasına neden olan o fotoğrafın bir sanat eserine dönüştügünü ve aynı zamanda hayatını da değiştirdiğini belirten Phuc, "Ülkem Vietnam'da özgür değildim. Hükümetin savaş simgesiydim. Başarılı doktorlar sayesinde Napalm yanıklarından kurtuldum. 17 ameliyat geçirdim. Çok acı çektim, hala acı çıkıyorum. Hayatta kaldım. Ergin çağımda bir subay okuldan aldı ve beni proganda için kullandılar. Bana başka bir şans vermediler. Eğitimime ara verdim ve tekrar bir kurban haline getirildim." diye konuştu.



"ÖFKE DUYACAĞIMA AFFETMEYİ SEÇTİM"

Kim Phuc, "Öfkeden nasıl kurtulacağımı, düşmanlarımı nasıl affedeceğimi öğrendim. Vucüdumda yara oluşturanlar, yaralarım dıştan iyileşiyordu ancak içimdeki yaralar halen daha kanıyordu. Ancak öfke duyacağıma affetmeyi seçtim. Bu şekilde kalbim özgürlüğe kavuştu." dedi.

SURİYE'DEKİ SAVAŞIN SEMBOLÜ AYLAN VE ÜMRAN BEBEKLERİN FOTOĞRAFI

Kim Phuc, sempozyum sonrası da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yaşadıkları nedeniyle kalbinin çok kırık olduğunu belirten Phuc, kendi yaşadıkları bugün hiçbir çocuğun yaşamaması temennisinde bulundu. Phuc, "Liderlerin, herkesin affetmeyi, umut beslemeyi ve sevmeyi öğrenmesi gerekiyor.Savaştan gelen biriyim. Bundan çok muzdarip oldum. Birleşmiş Milletler iyi niyet elçisi olarak bundan sonra da savaşların olmaması için çalışacağım." dedi.



Suriye ve Filistin'de bugün halen sürmekte olan savaşlarda da çocukların öldüğünün anımsatılmasıyla ilgili olarak ise "Çocuklarımıza sevgi öğretmeliyiz. Umut vermeliyiz. Bugünün çocukları yarının yetişkinleri oldukları zaman bu savaşları durdurabilsinler. Bu konuda ciddi çalışmalar yapmalıyız." şeklinde konuştu. Suriye'deki savaşın sembollerinden Aylan ve Ümran bebeklerin fotoğraflarıyla ilgili olarak da konuşan Phuc, "O fotoğrafları görünce çok üzüldüm, kalbim kırıldı. Dünyadaki insanların uyanıp ayağa kalkarak bu savaşlara dur demesi için bu fotoğraflar itici güce sahip." ifadelerini kullandı.