Yapımına 29 Mayıs 2013 yılında başlanan otoyollarıyla birlikte 3 milyar dolar maliyetli Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Cuma günü düzenlenecek törenle açılıyor.
Yapımına 29 Mayıs 2013 yılında başlanan otoyollarıyla birlikte 3 milyar dolar maliyetli Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Cuma günü düzenlenecek törenle açılıyor. Temeli atıldığı günden itibaren yaklaşık 39 ayda tamamlanan İstanbul'un 3'üncü Boğaz Köprüsü olan Yavuz Sultan Selim'de son rötuşlar yapılırken, otoyollar asfaltlandı, tabelalar yerine kondu. Köprüden küçük araçların geçiş ücreti 3 dolar artı KDV olarak açıklanmıştı. Özellikle büyük araçların zorunlu olarak yönlendirileceği köprünün İstanbul'un trafiğini rahatlatması bekleniyor. Projede yer alan 165 kilometrelik Kurtköy-Akyazı ve 88 kilometrelik Kınalı-Odayeri otoyollarının ise 2018 yılının sonunda tamamlanması bekleniyor.
TEMELİ, İSTANBUL'UN FETİH YILDÖNÜMÜNDE ATILMIŞTI
Sarıyer'de İstanbul'un fetih yıldönümünde 29 Mayıs 2013 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle temeli atılan 3. boğaz köprüsü, İstanbul Boğazı'nın iki yakasını 3. kez birbirine bağlayacak. Temeli atıldıktan sonra büyük bir hızla ilerleyen inşaat şantiyesinde Avrupa yakasında 322 metre, Asya yakasında ise 318 metre olan köprü kuleleri 2015 yılının ocak ayı içinde tamamlanmıştı. 2015 yılının Mayıs ayında iki kule arasına ana kablonun döşenmesinde kullanılacak olan Cat Walk yani kedi yolunun döşenmesinde kullanılacak kılavuz tellerin çekilmesiyle İstanbul Boğazı ilk defa 3. kez birbirine bağlanmıştı. 2015 yılının
Eylül ayında ise ilk kez ışıklandırılan köprüde 122 'şer ince çelik kablonun örülmesiyle yapılan ana taşıyıcı kablolar kısa sürede tamamlanmıştı. Rekor bir hızla döşenen tabliyelerin ardından 9 metrelik son tabliye 9 Mart 2016 tarihinde düzenlenen törenle yerine yerleştirilmişti. Yalnız köprüde değil, Çevre yollarında süren viyadük ve yol yapım çalışmalarında ise ilk yol asfaltlamaları 2014 yılında başlanmıştı. 3. boğaz köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nde inşa edilen 116 kilometrelik otoyolun 13,5 kilometrelik kısmı viyadükler üzerinden geçildiği belirtildi. Projede yer alan ve bazılarının yüksekliği 85 metreyi bulan 64 viyadüğün hepsi geçtiğimiz ay tamamlanmıştı.
REKORTMEN KÖPRÜ
Binlerce işçi ve mühendisin 24 saat aralıksız çalıştığı Yavuz Sultan Selim Köprüsü 59 metrelik genişliği ile bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak. 8 şerit karayolu 2 şerit demiryolu olarak toplam 10 şeritli köprünün deniz üzerindeki uzunluğu 1408 metre olacak. Köprünün toplam uzunluğu ise 2 bin 164 metre. Köprü bu özelliği ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Köprü kulelerinin boyu açısında da köprü yeni bir rekora imza atıyor. Avrupa yakasında Garipçe'deki kulenin yüksekliği 322, Anadolu yakasında Poyrazköy kesimindeki kulenin yüksekliği ise 318 metre. Projede yaklaşık 230 bin metre küp beton, 50 bin ton inşaat demiri, 57 bin ton yapısal çelik ve 28 bin ton çelik kablo kullanıldı. Köprü ve otoyollara yaklaşık 8 milyon metreküp asfalt döküldü.
258 KİLOMETRELİK YENİ OTOYOLLAR 2018 YILI SONUNDA AÇILACAK
Projede Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak. Projenin devamında 165 kilometrelik Kurtköy-Akyazı ve 88 Kilometrelik Kınalı-Odayeri otoyolları bulunuyor. Toplam uzunluğu 257 kilometrelik otoyollarda çalışmaların devam ettiği 2018 yılının sonunda tamamlanarak sisteme katılması bekleniyor.
GÜNDE 135 BİN ARAÇLIK DEVLET GARANTİSİ VAR
3. köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun işletmesi, 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile IC İçtaş-Astaldi JV tarafından yapılacak. Bu süre sonunda Ulaştırma Bakanlığı'na teslim edilecek. 3. köprü ve otoyol inşaatı tamamlandığında, her gün 135 bin otomobil geçişi için Hazine garantisi bulunuyor.