Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğine dikkat çekerek, şu anda Şehit Şerife Bacılara çok ihtiyaçlarının olduğunu söyledi. Genç, Kastamonu Belediyesi tarafından adına verilen yemeğe katıldı.
Yemekte Belediye Başkanı Tahsin Babaş'a yaptığı hizmetlerden ötürü teşekkür eden Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından kaldırılan Şehit Şerife Bacı heykeline misilleme olsun diye Sarıyer'e Şehit Şerife Bacı heykeli dikmediklerini belirterek ülkenin kurtuluşu için çocuğuyla birlikte canını veren Şerife Bacı'nın heykelinin dikilmesinin bir onur olduğunu kaydetti. Başkan Genç, Kastamonu'ya her zaman ayrı bir değer verdiğini ve vermeye de devam edeceğini söyledi. Kastamonu'nun sadece Cumhuriyet döneminde değil ondan önceki dönemde de coğrafi ve kültürel anlamda çok büyük bir yerinin olduğunu söyleyen Genç, bu kadar büyük öneme sahip olan Kastamonu'nun hak ettiği noktada olmadığını ve hak etmediği değerin serzenişinin İstanbul'dan duyulduğunu kaydetti.
"TÜRK KADINI TARAİHE HER ZAMAN YÖN VERMİŞTİR"
Türkiye'nin kurtuluşu için çocuğuyla birlikte canını veren Şerife Bacı'nın heykelinin dikilmesinin onur olduğunu kaydeden Genç, "Bu heykeli Gaziosmanpaşa Belediyesi'ne misilleme olarak dikmedik. Bu bir önem çalışmasıdır. Türk Kadını tarihe her zaman yön vermiştir ve vermeye de devam edecektir. Bizim Türk toplumu olarak kadınlara bakış açımız diğer ülkelerin bakış açılarına hiç benzemez. Şerife Bacı'nın heykelini diktik diğer bir kahraman Türk Kadını Halime Çavuş'un ismini ise bir sokağa, bir parka vermek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türk toplumunda kadın her zaman ön planda olmuş. Bir Arap toplumu gibi değil. Her zaman toplumun önderi olmuştur. Ülkemizin içinde bulunduğu durumu düşünürsek içinde bulunduğumuz durumdan yine kadınlarımızın sayesinde çıkacağız. Dayanışma kültürünü ortaya koyduğumuz zaman üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir sorun yoktur diye düşünüyorum. Birileri neden bir kadın heykeli diyecektir ancak Şehit Şerife Bacı sıradan bir kadın değildir" dedi.
"GÜNÜMÜZDE ŞERİFE BACI'YA ÇOK İHTİYACIMIZ VAR"
Kastamonu'nun Osmanlı Devleti'nin 16 sancağından bir tanesi olduğuna değinen Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise, "Tarihi ve kültürel özellikleri fazla olan Kastamonu Şerife Bacı gibi bir istiklal kahramanını bağrından çıkarmıştır. Asıl amaç Şerife Bacı'nın geçmişten geleceğe nasıl ışık tuttuğunu anlatmaktır. Şerife Bacı'yı her zaman rahmet ve minnetle anıyoruz ve anmaya da devam edeceğiz. Kastamonu tarihte nasıl Şerife Bacılar yetiştirdiyse bundan sonra da aynı şekilde Şerife Bacılar yetiştirir. Bundan eminiz. Kastamonu kültürel kimliği olan bir şehir olmasına rağmen zamanında bu kimliği yeteri kadar koruyamadık.
Osmanlı Devleti'nin en güzel sivil mimari özellikleri Kastamonu'da olmasına rağmen bu eserlerin bazıları günümüze maalesef ulaşamadı. Zamanında korunamayan eserlerin şimdi çok büyük bir ezikliğini yaşıyoruz. Kastamonu Belediyesi olarak kültürel çalışmalara ciddi manada önem veriyoruz. Bu bağlamda satın aldığımız konakları restore ettiriyoruz. Sokak sağlıklaştırma çalışmalarını 6 etapta sürdürüyoruz. Ben Kastamonu'nun geleceğinin tarihi ve kültürel yapısının ileriye gitmesinde görüyorum. Biz kültürel turizmi yaşatmak zorundayız.
İl ve ilçelerimizdeki sosyal, kültürel değerlerimiz var. Bu değerlerimize yatırımlar yapılması gerekiyor. Bunların tanıtılması ve gün yüzünde çıkarılması büyük önem arz ediyor. Sarıyer Belediyesi Şerife Bacı ruhunu anlayıp yaşatma adına güzel bir çalışma gerçekleştirdi. Günümüzde Şerife Bacı'ya çok ihtiyacımız var" diye konuştu. -
ŞERİFE BACI KİMDİR?
Şerife Bacı veya Şerife Kadın (Ölümü- Kastamonu- Aralık 1921)
Türk Kurtuluş Savaşı’nın halk kahramanlarından biridir. Şerife Bacı, Kurtuluş Savaşı’nda yaşlı kadın ve erkekler ile birlikte İnebolu’da bulunan cephaneleri Ankara’ya götürülmesinde çocuğu ve kağnısıyla yer alırken kış şartları nedeniyle Aralık 1921’de donarak öldü. Seydiler Belediyesi, 1973 yılında Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 50. yılında belediye binasının önüne rölyefini yaptırmış ve ismi birçok kuruma verilmiştir.
İnebolu sahilinde bir parkın içinde 2001 yılında Türk Kara Kuvvetleri eski komutanı Aytaç Yalman tarafından Şehit Şerife Bacı Anıtı yaptırıldı. Açılısı Atilla Ateş ve Aytaç Yalman birlikte yaptı. Anıtın plaketinde “Bu anıt İstiklal Savaşı şehitlerinden Şerife Bacı’nın anısını Cumhuriyet çocuklarına anlatmak için Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman tarafından armağan edilmiştir. 4 Aralık 2001” yazılıdır. Şehit Şerife Bacı adı Kastamonu’da Seydiler’de, İnebolu’da Kurtuluş Savaşı’nın kadın kahramanlarını simgelemektedir.