Soğuk kış aylarının en büyük sorunlardan biri olan grip, son dönemde etkisini iyice arttırdı. Soğuyan havalar ve okulların yeniden başlaması ile veliler risk grubunda olan çocukları için endişeleniyor. Peki grip nasıl bulaşır, gripten korunmanın yolları nelerdir? Bu konuyu Sarıyer Belediyesi Sağlık İşler Müdürlüğü'nden Dr. Serdar Taş ve Acil Tıp Teknisyeni Gül Ekernaz önemli bilgiler verdi.
Çeşitli sağlık sorunları nedeniyle Sarıyer Belediyesi Sağlık birimine başvuran hastaların büyük çoğunluğunu gribal enfeksiyonlardan şikayetçi olanların oluşturduğunu ifade eden Dr. Serdar Taş, "Basit ve geçici bir hastalık olarak görülse de grip ihmale gelmiyor. Ölümlere neden olan grip virüslerine karşı, özellikle kış aylarında tedbiri elden bırakmamak gerekiyor" şeklinde konuştu.
Gripten Nasıl Korunuruz?
“Biz birinci basamak sağlık hizmeti veren ve Sarıyer Belediyesi’nin sağlık politikalarını yürüten bir kurumuz bu konuda farkındalık yaratacak programlar yapmaya çalışıyoruz” diyen Dr. Serdar Taş "Birim olarak özellikle korunma ve hijyen konularıyla ilgili bilgilendirmeler yapmaya çalışıyoruz. Gribe yakalanmış kişilere de birinci basamak sağlık kurumlarının yapacağı tüm tedavileri uyguluyoruz" dedi.
Okullar gribin hızla yayılabileceği ortamlar. Buralarda koruma tedbirleri alabilmek çok önemli ifadelerini kullanan Taş, Kalabalık ortamların havalandırılması, kişisel bakım konularında velilerin tavrının çok önemli olduğunu söyledi.
10 Adımda Gripten Nasıl Korunuruz?
1. Bol sulu gıdalar, yeşil yapraklılar ağırlıklı olmak üzere taze sebze ve meyve tüketilmeli.
2. Her gün mutlaka bir bardak portakal - limon suyu karışımı içilmeli.
3. Aşırı sıcak ortamlardan kaçınılmalı. Odalar mutlaka her gün havalandırılmalı.
4. Çay yerine özellikle antioksidan özellikli ıhlamur, ahududu, böğürtlen çayı tercih edilmeli. Günlük iki litre su içilmeli.
5. Yemeklerde kekik, nane, çörek otu, kimyon gibi baharatlar daha sık kullanılmalı. Baharatlığa öğütülmüş zencefil de eklenmeli.
6. Hastalık en çok elle bulaştığından eller sık sık yıkanmalı.
7. Hasta çocuklara öksürürken elini değil, dirseğini kullanması gerektiği öğretilmeli.
8. Günde en az 45 dakika yürüyüş yapılmalı.
9. Günde en az 7, en çok 8 saat uyunmalı. Sabah erken kalkılmalı.
10. Her gün bir kase yoğurt tüketilmeli.
"Grip Aşısı Yüzde 60 Oranında Koruyucu"
Toplumda grip ve nezle birbirine karıştırılıyor, genel semptomları birbirine benzemesiyle birlikte ikisi farklı hastalıklardır diyen Dr. Serdar Taş, gribin ateş ve ağrılar yoluyla kendisini göstereceğini söyledi. Taş, "Ölümlere neden olan son grip salgınının adının farklı olması gribin özelliklerini değiştirmiyor. Gribal hastalıklarda ölümler meydana gelebilir. Özellikle 2 yaş altı çocuklar, 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan insanlarda ölümleri sıkça görüyoruz" şeklinde konuştu.
Bilinen en koruyucu tedbirin sık sık el yıkamak ve bulunduğumuz ortamları havalandırmak olduğuna değinen Acil Tıp Teknisyeni Gül Ekernaz ise, "Bununla birlikte grip aşısı yaptırmak çok önemli. Sarıyer Belediyesi bu konuda vatandaşın yanında. Doktorlarına reçetelerini yaptırdıkları taktirde Belediyemizin Sağlık İşleri Müdürlüğünden ya da eczanelerden grip aşılarını yaptırabiliyorlar" dedi.
Bir dönem tartışılan grip aşısı insanları iki farklı gruba ayırdı. İnsanların aşıyı yaptırıp yaptırmamakta kararsız kaldıklarını dile getiren Taş, "Pozitif bilimin bu konuda olumsuz bir verisi yok, endişe oluşturacak bir durum söz konusu değil. Özellikle risk gruplarına kesinlikle aşı yaptırmalarını öneriyoruz. Bu aşının yüzde 60 oranında bir koruyuculuğu var" ifadelerini kullandı.