Sarıyer Yenigün, Sarıyer'in Gerçek Tarafsız Gazetesi - Çay şekeri ve tuza yeni düzenleme
Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Çay şekeri ve tuza yeni düzenleme

Çay şekeri ve tuza yeni düzenleme
Sağlık Bakanlığı'nın tuz ve şeker kullanımı ile ilgili olarak yayımladığı genelge doğrultusunda kamu kurum ve kuruluşlarında şeker ve tuz kullanımına düzenleme getirildi.
05.02.2015 / 13:33


Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye'nin tüm illerine gönderilen genelge ile kamu kurum ve kuruluşlarında şeker ve tuz kullanımına düzenleme getirildi. Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yusuf Kaya da yaptığı açıklamada erken ölümlere yol açan ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen hastalıklara karşı önleyici yaklaşımın geliştirilmesinin zorunlu olduğuna dikkat çekti. Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen bulaşıcı olmayan hastalıkların, Türkiye'de her geçen gün sayısı hızla artan ölümlerin başlıca nedenlerden olduğunu ifade eden Kaya, açıklamasında şöyle dedi:

"Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen bulaşıcı olmayan hastalıklar, ülkemizde her geçen gün sayısı hızla artan ölümlerin başlıca nedenlerindendir. Erken ölümlere yol açan ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bulaşıcı olmayan hastalıklardan önleyici yaklaşımların geliştirilmesi zorunludur. Değiştirilebilir temel risk faktörlerinden olan yetersiz ve dengesiz beslenmenin önlenmesi bulaşıcı olmayan hastalıklardan korunmada güncel stratejilerden birini oluşturmaktadır. Toplumdaki bireylerin aşırı şeker ve tuz tüketimine karşı faaliyetler bu stratejilerin kapsamındadır. Aşırı şeker ve tuz tüketimi değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme sorunudur. Özellikle oluşumunda aşırı şeker ve tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu obezite, diyabet, hipertansiyon ve kanser gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde birinci sırada yer almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü'nün son yayınlarında bulaşıcı olmayan hastalıkların ve diş çürüklerinin önlenmesinde günlük şeker alımının, günlük kalori ihtiyacının yüzde 5'ine indirilmesi gerektiğine dikkat çekilmektedir. Ayrıca ülkemizde yapılan bilimsel çalışmalarda tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği değerin yaklaşık üç katı kadar olduğu gösterilmiştir. Bu nedenlerle halk sağlığının korunması ve hastalıklarının oluşumunun önlenmesinde çok paydaşlı bir yaklaşım ile toplumumuzda aşırı şeker ve tuz tüketiminin kademeli olarak önerilen seviyelere düşürülmesi için 29 Eylül 2010 tarih ve 27714 sayılı Resmi Gazete’de Başbakanlık Genelgesi olarak da yayımlanan 'Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı' ve 'Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı' yürütülmektedir."

KAMU KURUMLARINDA ŞEKER VE TUZ KULLANIMINA DÜZENLEME

Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yusuf Kaya, aşırı tuz ve aşırı şeker tüketimine karşı yapılacak olan uygulamaları da anlatan Kaya, "Bu çerçevede; çay, kahve vb. ikramlarda ve kafe, kantin, lokanta, çay ocağı gibi yerlerde çay şekerinin tek şeker olarak ve mümkünse hijyen açısından ambalajlı şekilde sunulması, yemekhane, lokanta vb. hizmetlerde masalardan tuzlukların kaldırılması, dileyenlerin tuz almak için ayrı bir yerde mümkünse 0,5-1 gr'lık kağıt poşetler halinde bulundurulan tuzu alarak kullanmalarının sağlanması, ayrıca toplumda konu ile ilgili farkındalık ve bilgilendirme çalışmaları yapılarak özel sektörün de gönüllük esası ile bu çalışmalara katılımının sağlanmasını arzu etmekteyiz. Biz, Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak bu uygulamayı yürürlüğe koymuş bulunmaktayız. Koruyucu sağlık hizmetleri sunan kurum olarak Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğü, eğitimlerine ve farkındalık çalışmalarına devam edecektir" diyerek açıklamasını tamamladı.