Bu lige Türkiye’nin her tarafındaki illerden takımların katıldığına da dikkat çeken Cevahir; “Bal liginde asıl amaç, Türkiye’nin her tarafından bu ligde futbol oynanması ve deplasman havasının yakalanmasıdır. Her yere bu ligin taşınması, Türkiye’nin her tarafından bu ligde top oynanmasının sağlanması çok önemlidir. Bal Ligi bölge profesyonel liglerde takımları olmayanların deplasman havasını tatmasını sağlamaktadır.” dedi.
İstanbul’un bu anlamda çok önemli olduğuna dikkat çeken Cevahir, “Malum İstanbul çok büyük bir şehir, çok fazla takım var ve maalesef bu lige çok fazla takım verildi. Dolasıyla İstanbul çok fazla takım verdiği gibi çok fazla takımda küme düşüyor. Ama bu küme düşmeler genelde bir üst sıralarda iken oluyor. Örneğin Yeniköy Spor Kulübü ligi 14 takım içinde 4. veya 5. bitiriyor ama İstanbul takımı o ligde en aşağıda kaldığı için 4 takımdan ikisi kesin düşecek. Biri play - off oynayacak, baştaki ise doğrudan kalacak.Biz bu statünün kurbanı oluyoruz. Bu ligde 4. olduğumuz halde ikinci defa küme düşüyoruz. Yeniköy Spor Kulübü olarak çok mağduruz ve bu statünün düzeltilmesini öneriyoruz. Bu gruplarda son iki takım direk düşüyor. Son iki takımı 4’e çıkarsınlar son 4 takım olsun veya son 5 takım düşsün o zaman ligde. Bizim bir önerimiz bu. İkinci önerimiz madem İstanbul’dan çok takım çıkıyor. Geçen seneki ligde İstanbul takımları güçlü olabilir ama Anadolu takımları da çok güçlü takımlar. Onlar bizimle başa baş mücadele ettiler. Onların çoğu il takımı, ilçe takımı. Biz sadece semt takımıyız. Biz küme düştük onlar kaldılar o liglerde. Bizim önerimiz küme düşecek takım sayısını ondan 4 veya 5 olması veya bu yapılamıyorsa İstanbul’dan çıkan takım sayısını azaltsınlar. Play – off’lar daha sert geçsin daha az takım çıksın İstanbul’dan ve böylece İstanbul’dan daha az takım çıkar ve daha az takım düşer. Bunun bu şekilde düzeltilmesini istiyoruz.” diye konuştu.
BAL Ligine verilen maddi yardımların arttırılması gerektiğininde altını çizen Cevahir, “Bu lige verilen maddi yardımlar yeterli değil. Sadece temsilli takımlara rakamlar veriliyor. Bunlarla bu ligin yürümesinin imkanı yok. Çünkü profesyonel lig şartları uygulanıyor bu lige aynen ama bu lige aktarılan finans kaynaklarının takımlara bölündüğünde hiç bir şey olmadığı ortaya çıkıyor.” sözlerine yer verdi.
Avrupa’da 3.ligin kaldırılması söz konusu değil
BAL Liginin kurulması ile 3. ligin tamamen kaldırılmasının planlandığını ve bu ligden direk takımların 2. Lig klasman A’ya ve B’ye çıkmasının hedeflendiğini de kaydeden Yeniköy Spor Kulübü Başkanı Hamit Cevahir, “Avrupa’da böyle bir lig yok. 3. Lig hiç birinde kaldırılmadı. O ülkelerde 3. Lig var. Avrupa’da 3. ligin kaldırılması gibi bir şey söz konusu bile değil. Biz şimdi kendi kendimize nerden bunu çıkartıp bu ligi kurduk ta 3’üncü ligi kaldıracağız? İşte buradan direk 2B’ye gideceğiz ben bunun mantığını anlamış değilim. 3. lig olsun, ligin yaşaması isteniyor ise birtakım değişiklikler gelecek. O değişikliklerin temeli de bahsettiğim gibi 4 ve 5. takım küme düşmeyecek.” İfadelerine yer verdi.
Yeniköyspor’u baştan yarattık
Yeniköy Spor Kulübü olarak ligden düşmelerinin maddi ve manevi zararlarını da anlatan Cevahir, “Bir tane futbolcumuz, sporcumuz kalmadı. Biz yeniden sıfırdan bir takım kurduk. Bize maliyeti 2 katına çıktı. Şimdi nasıl yapacağız, sporcularımız da biz de bu ligde oynadıktan sonra tekrar amatör kümede yani süper amatörde oynamak istemiyor” diyerek çözüm bulunmasını istedi.
Yeniköy Spor Kulübü antrenörü, Beşiktaş Spor Kulübü’nün eski milli futbolcularından Metin Uzun ile takımın transfer komitesini beraber gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Cevahir, “Transferlerimizi tamamladık, takımımızı kurduk. Alt yapıdan 6 futbolcumuzu A Takıma çıkardık. Onun dışında 16 tane futbolcu transferi yaptık. Geçen seneki takımdan bir tane oyuncu bile kalmadı. Bütün oyuncularımız başka takımlara transfer oldu. 7 tane futbolcumuz profesyonel olarak gitti.” diye yakındı. Kulüplerin 2 sporcu için yetiştirme bedeli alabildiğinide eleştiren Cevahir, “Yaşı büyük olan sporcu için bedel almıyorsunuz. 23’ü, 24 yıla bağladığı an yetiştirme bedeliniz olsa bile verilmiyor. Biz şimdi 2’şer tane 3’er tane yetiştirme bedeli alabiliyoruz. 3. Ligde her yıl için 10 bin alırsın, 2 sene için 20 bin alırsın, 3 sene için 30 bin alırsın bir sporcudan yetiştirme bedeli olarak. Bu 2. Ligde 20 bine çıkıyor. 2B klasmanında 40 bin, süper ligde 50 bin. Benim beklentim 2 tane futbolcum 3. Lige gidecek. Bunlarda bende 2 sene 3 sene oynamışlar. Yani 70 bin 80 bin gibi bir para almam lazım. Fakat bu kulüpler ne yapıyor, bu yetiştirme bedellerini vermemek için çok gereksiz bir takım doğru olmayan yollara giriyorlar. Sporcuya sen git kendi bonservisini al gel biz bu parayı ödemeyiz diyorlar yada araya birtakım insanları sokuyorlar. Bizim burada TFF’den istediğimiz şu? Yetiştirme bedelini mecburi yapsınlar… Hangi futbolcuyu hangi profesyonel kulüp alıyor ise bu kulübün yetiştirme bedelini ödemiyor ise o kulüp, o futbolcunun bonservisini alamasın.” şeklinde konuştu.