Sarıyer’in oksijen deposu olarak bilinen Zekeriyaköy, sakin ve huzurlu bir yaşam isteyen üst gelir grubu tarafından tercih ediliyor. Villalar cenneti Zekeriyaköy’de konut fiyatları milyon dolarlarla ölçülüyor. Binlerce konutun bulunduğu ve modern villalarla dolu Zekeriyaköy’de cami yok.
Merkeze 2 kilometre uzaklıkta bulunan Köyiçi denilen küçük bir yerleşim merkezinde eski bir cami çok önceden yapılmış. Fakat sürekli büyüyen Zekeriyaköy’ün dışında kalan bu camiye yaya olarak gitmek imkansız.
Kentsel alanda da sosyal ve manevi alanda da “Çarpık Kent” haline gelen İstanbul’da mabetsiz, minaresiz, ezansız semtler, maneviyattan çarpık uydukentler kuruluyor. Türkiye’nin en büyük mahallelerinden biri olan ve binlerce konutun bulunduğu Zekeriyaköy’de cami yok. On binlerce nüfusun yaşadığı bu mahallede kilometlerce gidiniz, cami göremezsiniz.
Zekeriyaköy’de yetişen yeni nesiller artık dini ve kültürel anlamda bize yabancımı olacak. Bu çarpık kentleşme ile İslamiyete aykırı kentler kuruluyor. İnancımıza, öncelikle ezanımıza, ezan kültürümüze kötülük ediliyor. Biz ‘ezanımızı susturmayız’ şeklindeki hamaset çığlıkları atanlar bu olayda neden sessiz. Zekeriyaköy’de kentleşme planı yapılırken cami ve ezan nasıl dikkate alınmamış. Tabii ki çok şaşırtıcı.
Nerede Diyanet İşleri Başkanlığı! ... Nerede yönetimler ve yetkililer! … Sarıyer Müftülüğü niye ilgilenmiyor! … Seçilmiş en yakın kişi Zekeriyaköy Mahallesi Muhtarı Semra Özkaya buraya cami yapılması için niye çalışma yapmıyor… Bundan daha sosyal, toplumsal bir çalışma olabilir mi? Zekeriyaköy’de cami yapılmamasının nedeni olarak çoğunlukla ezanların yüksek sesle okunmasının gerekçe gösterildiğini söylüyorlar. Ezan sesi kimi rahatsız eder ki? Abartılı, estetik ve dini ölçülerin üzerine taşan bir ezan okunmuyor ülkemizde. Ezana ideolojik olarak karşı çıkılması ise çok kötü bir yaklaşım ve bunun sonu hiç iyi olmayabilir!
Günlük namazlarını evlerinde kılmak zorunda kalan Zekeriyaköylüler, Cuma namazı için arabalarına atlayıp camisi bulunan başka semtlere gitmek zorunda kalıyorlar. Zekeriyaköy’de her şey var; ama cami yok.
Yeni kurulan kentlerde imar planı yapılırken,belli bir nüfus oranına göre dini tesis koyma zorunluluğu var. Fakat Zekeriyaköy’de nasıl olmuş da dini tesis alanı bırakılmamış tam bir muamma.
Böyle gelişmiş bir uydukente her türlü sosyal alan ayrılmasına rağmen bir tek caminin olmaması endişe verici olmakla birlikte bu konu her geçen gün daha üzücü boyutlara ulaşabilir.