Halka arz yoluyla özelleşmesi planlanan köprü ve otoyollar için yılın ikinci çeyreğinde harekete geçilecek. Dünya gazetesinin haberine göre, Türk Telekom’dan sonraki en yüksek özelleştirme olan köprü ve otoyolların halka arz yoluyla özelleştirilmesi için yasal düzenlemeler tamamlandı. Şayet piyasa koşulları da uygun olursa, adeta “para basan” köprü ve otoyollar yılın ikinci çeyreğinde halka arz edilecek.
2012 Aralık ayındaki ihalede Koç-UEM-Yıldız Holding grubuna 5.72 milyar dolar karşılığı satılan, ancak “Fiyatı en az 7 milyar dolar olmalı” açıklamasının ardından ihalesi iptal edilen köprü ve otoyollar için “halka arz” yoluyla özelleştirme yolu benimsenmişti. Hatırlanacağı üzere, 5.72 milyar dolarlık fiyat için Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Köprü otoyollar 27 yıllık gelirine satıldı. Fiyatı düşük bulanlar ezbere konuşuyor” değerlendirmesinde bulunmuştu.
2013’te 789 Milyon Lira Gelir
Köprü ve otoyolların halka arz yoluyla satılması kapsamında Edirne–İstanbul–Ankara Otoyolu, Pozantı–Tarsus–Mersin Otoyolu, Tarsus–Adana–Gaziantep Otoyolu, Toprakkale–İskenderun Otoyolu, Gaziantep–Şanlıurfa Otoyolu, İzmir–Çeşme Otoyolu, İzmir–Aydın Otoyolu, İzmir ve Ankara Çevre Otoyolu, Boğaziçi Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Çevre Otoyolu, hizmet tesisleri, bakım ve işletme tesisleri, ücret toplama merkezleri ve diğer ilgili tesisler yer alıyor.
Mevcut koşullarda adeta “para basan” köprü ve otoyollardan geçen yıl 383 milyon 618 bin 964 araç geçti, 789 milyon 708 bin 961 lira gelir elde edilmişti.