Sarıyer Yenigün, Sarıyer'in Gerçek Tarafsız Gazetesi - RANTSAL DÖNÜŞÜM UYGULANMAK İSTENİYOR
ŞEREF AYER </br>KOVULMADIKÇA </br>SARIYER İFLAH OLMAZ!!!
Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

RANTSAL DÖNÜŞÜM UYGULANMAK İSTENİYOR

RANTSAL DÖNÜŞÜM UYGULANMAK İSTENİYOR
Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, çarpıcı açıklamalarda bulundu.
09.12.2012 / 13:37


Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İŞTE O AÇIKLAMALAR:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çıkardığı yasanın içeriğinin tartışılması gerektiğini belirten Genç, 'Afet tanımının içerisi boş. Afet sadece depremden ibaret değil. Yüksek bina yaparak afetin önüne geçemezsiniz' dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Türkiye genelinde uygulamak istediği kentsel dönüşümü değerlendiren Başkan Genç, projenin 'Ballı börek' gibi anlatılmasını eleştirdi. Genç, emsal artırımlı rantsal dönüşümün uygulanmak istendiğini söyledi. İşte Genç'in Sarıyer'deki dönüşümle ilgili tespitleri:

ALTYAPI HAZIRLADIK

- Kentsel dönüşüm için üç mahallenin alt yapısını hazırladık. Alt yapısı, yerleşim planları, donatı alanları, cami, okul, cem evi gibi planlamalar yaptık. O bölgede yaşayan insanların sosyolojik yapısını planlayarak bunları hazırladık. Bizim şöyle bir dezavantajımız var. Bölgemizde mülkiyetin büyük bir çoğunluğu İBB'nin. Yani burada bir çalışma yapmak istiyorsak Büyükşehir ile birlikte çalışmamız lazım. Yani bağımsız bir çalışma yapamıyoruz. Büyükşehirin bizimle samimi olması ve bizi çözüm ortağı olarak görmesi gerekir. Biz çözüm ortağı olmazsak doğru sonuç çıkmaz. Mutlaka ilçe belediyesinin işin içinde olması lazım.

YASANIN İÇİ BOŞ

- Genelde kentsel dönüşümde kimsenin depreme aldırdığı yok. Bu yasa afet yasası. Afet yasasında afeti tanımlamak lazım. Sadece deprem değil ki sel baskını var, bir sürü şey var. Yaz aylarında yüksek katlı bir rezidansta yangın çıktı. Yangını niye hemen söndüremediler? İtfaiye yangına hemen yetişemedi. Yangına yetişse de yüksek katlı binayı söndürecek tecrübede değillerdi. Dolayısıyla Afet Yasası bize ballı börek gibi anlatılıyor. İçeriğine baktığında da boş olduğunu görüyorsunuz. Burada şöyle bir durum var: Eğer sen dönüşüm dediğinde sadece rant mantığı ile bakarsan emsal artışı yapılması gerekiyor. Nüfus ve bina yoğunluğu olacaktır. Bizim Sarıyer'de öyle bir sıkıntı yok. Bizdeki dönüşümü bu üç mahallede mesela Derbent'te çok iyi planlamaya gidiyoruz. Yani şimdi biz hazırladığımız şeyi bütün Derbent için hazırladık. Orada mülkiyet farklılıkları da var.

İŞGALLİ ARAZİLER DEĞERLENDİRİLMELİ

- Sarıyer'de İBB, Milli Savunma Bakanlığı ve Özel Kooperatiflerin arazileri var. Araziler işgal altında. Bu arazilerin üzerinde bin 600 aile yaşıyor. Burada dönüşümle hem ailelere daire verip hem de İBB, Milli Savunma Bakanlığı ve Özel Kooperatiflerin mülk sahibi olma şansı var. Herkes kazançlı çıkacak. Planlamaları da yaptık. Ama Büyükşehir ile tartıştık. Bir takım değişikliklerle yola çıktık, bekliyoruz. Çünkü mülkiyet onların.